Beautysecrets

Hogyan fejezik ki az illatok a személyiségünket?

2018. október 15. - Beautysecrets

A legtöbbünknek nem is egy parfüm sorakozik a polcán, van köztük olyan, amelyiket a hétköznapokon viseljük és van, amiket kivételes alkalmakra tartogatunk. A különböző parfümökkel más-más oldalunkat mutathatjuk meg - ahogy a ruha öltöztet, úgy a parfümünk is árulkodik rólunk. De mennyire tükröz minket, hogy melyik üveget emeljük le a drogéria polcáról? 

guerlain_mygf17-114_1.jpg

Amikor sikerül magunknak egy igazán jó parfümöt választani, az pont olyan, mint amikor veszünk egy tökéletesen ránk passzoló és hozzánk illő ruhadarabot: legszívesebben mindig azt viselnénk. Persze egyik sem esik meg velünk minden nap, az üzletek polcain sorakozó óriási választék miatt. Sőt, amikor pont AZT a darabot keressük, akkor igazi kihívás! Nem kevésbé nehéz valamelyik szerettünknek illatot választani, talán ezért félnek is sokan ajándékba parfümöt venni. 

Nagyon sok kutatás foglalkozott már azzal, hogy természetes testszagunk milyen komoly szerepet játszik emberi kapcsolatainkban, ám az illatválasztás pszichológiáját nagyrészt figyelmen kívül hagyták - egészen a közelmúltig. Az elmúlt évtizedben azonban jó néhány tanulmány látott napvilágot a témában. Dr. Joachim Mensing német pszichológus szerint nem csak a hangulatunk, de a személyiségünk jelentős is szerepet játszik abban, hogy melyik parfümöt választjuk. Az olyan jellemvonások, mint például hogy valaki  közvetlenebb vagy visszahúzódóbb, alapvető hatással vannak arra, milyen illatot visel szívesen. Emellett persze egyáltalán nem mellékes az sem, hogy környezetünk számára igencsak árulkodó, milyen illatot fújunk magunkra. Talán nem is kell mondanom, mennyire árt a rólunk kialakuló összképnek, ha rosszul választunk. Mit vegyünk akkor mindenképpen figyelembe?

Talán hallottál már róla, hogy a parfümök világában öt illatcsaládot különböztetünk meg:
- fás,
- zöld,
- virágos,
- gyümölcsös
- és keleties,
ezek öt személyiségtípusnak feleltethetők meg. Ez egy olyan irányvonal, amin elindulhatsz, akár magadnak szeretnéd megtalálni a hozzád leginkább illő parfümöt, akár meglepnél vele valakit.

tree-nature-forest-swamp-branch-plant-611442-pxhere_com.jpg

A fás illatok általában férfiaknak készülnek, így ha nőként ezeket kedveled, akkor van a személyiségednek egy határozott vonása, amit szeretsz kihangsúlyozni. Ehhez az illatcsaládhoz leginkább cédrust, ébent, szantálfát használnak. A kicsit fiúsabb lányok előszeretettel választanak fás parfümöket, de ugyanígy az érzéki, szexi nők is kedvelik ezeket. Az mindenképp elmondható rólad, hogy két lábbal állsz a földön és magabiztosan nézel a világ szemébe. Rendszerető vagy - lehet, hogy már-már tisztaságmániás -, céltudatos és olyan partner mellett érzed magad a legjobban, akire fel tudsz nézni. Ha nyaralásról van szó, jobban szeretsz a hegyekben táborozni, mint a tengerparton süttetni a hasad.

Ha a zöld illatokat kedveled, mint a mint a rebarbara, borostyánlevél, galbanum, menta, akkor energikus ember vagy, aki a szabadban érzi a legjobban magát. Szereted a frissen nyírt fű és a nedves lomb illatát. A sport nagyon fontos szerepet játszik az életedben, nyitott vagy az újdonságokra, ugyanakkor nehezen viseled ha uralkodni akarnak rajtad. Úgy általában egy laza, barátságos, nyitott személyiség vagy. Párkapcsolatban azt az embert keresed, akivel mindig újabb és újabb kihívások elég tudjátok egymást állítani. A nyaralás neked általában a biciklitúrát vagy a vadvízi evezést jelenti, de szívesen kiélvezed a téli sportok nyújtotta örömöket is.

wedding-bouquet-flower-color-beautiful-pink-1447285-pxhere_com.jpg

A virágos illatok a parfümök királynői, a legtöbb parfüm ebbe az illatcsaládba tartozik, előszeretettel használnak például gyöngyvirágot, orgonát, nárciszt, rózsát a megalkotásukkor. A virágos illatokat többnyire a természetes kisugárzású, romantikus nők választják. Ők azok, akik a klasszikusokra esküsznek, legyen szó akár filmről, akár divatról. Szeretik kiemelni a nőiességüket egy magassarkú cipővel és egy jól szabott kosztümmel. Az élet minden területén a harmóniára törekednek, kedvesek, türelmesek és szívesen segítenek másokon. Felnőttként is ott él bennük az a kislány, aki a hős lovagról álmodott, így olyan párt keresnek, aki a társuk és támaszuk is egyben. A család a mindenük, hozzátartozóik tudják, hogy mindenben számíthatnak rá.

A gyümölcsös illatok széles skálán mozognak, lehetnek édesek, mint a barack, az alma, az eper, de az sem ritka, hogy némi fanyar, citrusos beütéssel rendelkeznek. Frissességük miatt nyár az igazi szezonjuk, de egész évben kedveltek. Ha a gyümölcsös illatok állnak hozzád a legközelebb, akkor fiatalos, vidám személyiség vagy, aki nem szeret egy helyben ülni és társaságban érzi magát igazán jól. Pozitív életszemlélettel és remek szervezőtehetséggel áldott meg a sors. Optimizmusoddal vonzod magad köré az embereket, mozgékonyságod inspiráló hatással van másokra. Olyan partner illik hozzád leginkább, aki gyengéd, de irányítani is képes, ha a helyzet úgy kívánja. Télen a wellness hétvégék, nyáron pedig a vízparti nyaralás tud igazán kikapcsolni.

plant-wood-asian-food-ingredient-produce-1121837-pxhere_com.jpg
A keleties illatok titokzatos, szexi hatást keltenek, legtöbbször keleti országokból származó fűszereket használnak hozzájuk, mint a fahéj, a szerecsendió, vanília gyömbér, pézsma. Ezeknek a különleges, karakteres illatoknak a viseléséhez mindenképpen kell egyfajta bátorság! Ha a keleties illatokra esküszöl, akkor temperamentumos nő vagy, aki szeret a figyelem középpontjába kerülni. Határozott egyéniséged és fellépésed rád irányítja mások figyelmét és mindezt megerősíti az illat, amit viselsz. Könnyedén az ujjad köré csavarod a férfiakat. Tudod, hogy mit akarsz és meg is teszel mindent, hogy azt megszerezd. Érzéki és szenvedélyes vagy a szerelemben, és hozzád hasonló partnert keresel, aki fel tudja venni az általad diktált tempót és mindig meg tud lepni.

A hozzánk legjobban passzoló parfüm megtalálásához az illatcsaládok ismerete az első lépés. Ha még nem sikerült rálelned az igazira, a következő posztban ebben segítek neked!

A bejegyzés trackback címe:

https://beautysecrets.blog.hu/api/trackback/id/tr7914289909

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása