Beautysecrets

A szép bőr itt kezdődik

2018. november 14. - Beautysecrets

A tudatos bőrápolás alapja a rendszeres és megfelelő arctisztítás. Ezt nem lehet eléggé hangsúlyozni, mert nem csak azzal árthatsz a bőrödnek, ha nem tisztítod meg az arcodat, hanem azzal is, ha rosszul csinálod. És persze az sem mindegy, hogy mivel - a szappant és a tusfürdődet például jobb, ha végleg elfelejted. Ha a most következő tanácsokat megfogadod, rövid időn belül szemmel látható lesz, hogy az arcbőröd milyen hálás a törődésért.

ote4qh0.jpg

Hogyan működnek az arctisztítók?
Fajtától függetlenül szinte minden lemosó úgynevezett felületaktív anyagokkal működik. Ezek előnye, hogy a sima vízhez képest sokkal hatékonyabban távolítják el a bőrünkön lévő szennyeződéseket. Hátrányuk viszont, hogy eközben kisebb-nagyobb részben a bőr fontos alkotóelemeit is elvonják, azaz a vízben oldható, vízkötő, a bőr rugalmasságát fenntartó anyagokat is elveszítjük. Ezért nagyon fontos, hogy olyan kíméletes arclemosót használj, ami a lehető legkisebb mértékben vonja el a bőrödtől ami fontos számára, illetve azonnal vissza is pótolja. 

Mi a baj a szappannal?
Tudom, évezredes hagyományuk van és manapság is nagyon népszerűnek számítanak, de az az igazság, hogy a modern kozmetikai ipar már nem tartja korszerűnek, arctisztításra megfelelőnek a szappanokat. A fő gond velük az, hogy a pH értékük nagyon magas - valahol 8 és 12 között -, azaz erősen lúgosak, szemben a bőr természetes, enyhén savas, 5 körüli pH-jával. Könnyen belátható, hogy arcbőrünk hasznos mikroorganizmusai is ezen a kémhatáson érzik jól magukat. Ha egy jóval magasabb pH-jú szappant használsz rendszeresen, ezeknek az alkotóelemeknek ártasz, a pattanások kialakulásának viszont kedvezel, mert a pattanásokat is okozó P. Acnes baktérium remekül érzi magát lúgos környezetben! A tusfürdővel pedig az a probléma, hogy egyszerűen nem az arcbőrre találták ki, ezért jobban jársz, ha fürdés közben nem is kensz belőle az arcodra.

depositphotos_8166347_original.jpg

Milyen gyakran tisztítsuk az arcunkat?
Naponta egyszer, esténként mindenképpen - akkor is, ha aznap mondjuk nem sminkeltél és ki sem mozdultál a lakásból -, ez nem is kérdés. Az már annál inkább, hogy kell-e, érdemes-e reggel is arcot mosni. Vagy esetleg napjában többször, minél gyakrabban annál jobb alapon? A szakértők szerint a túl gyakori arctisztítással inkább ártunk, mint használunk. Ezért azt szokták javasolni, hogy este érdemes alaposan letisztítani az arcunkat, reggel pedig langyos vízzel leöblíteni. A reggeli arcmosás azért fontos, mert éjszaka a bőrünk intenzív méregtelenítésen és sejtmegújulás folyamatokon megy át, így reggelre bőrünk felszínén elhalt hámsejtek sokasága és az eltávolított méreganyag található. Ezt, valamint az éjszakára használt termékeket - krémet, hámlasztót - mindenképpen le kell takarítani a bőrünkről.

Milyen arctisztítót válasszunk?
Ma már akkora a választék az arctisztítókból, hogy számon tartani is nehéz. Van géles, habzó, krémes lemosó,   vannak az olajos lemosók és balzsamok, a kendők, a kétfázisú lemosók, no meg a micellás vizek is. Ember legyen a talpán, aki ebben kiigazodik, és ki tudja választani a neki legmegfelelőbbet. Segítek kicsit: érdemes a napi használatra szánt lemosódat a bőrtípusod alapján kiválasztani. Ha száraz/normál a bőröd, válassz krémes/olajos vagy lotion, nem-habzó formulát, olyat, ami hidratáló összetevőket is bőven tartalmaz. Ha a kombinált-zsíros bőrűek táborába tartozol,  kerüld a túlságosan habzó és szárító lemosókat, mert azok hosszú távon károsítják a bőrt. A géles, könnyű lotion vagy a folyékony állag jó lehet neked. Emellett nem árt, ha sminkeltávolításra is beszerzel egy lemosót. Ha nem szoktál túlságosan sminkelni, akkor egy sima, vízzel leöblíthető lemosó megfelelő lehet. Ha viszont komolyabb sminkeltávolításra keresel valamit, akkor olyan lemosóra lesz szükséged, ami elbánik a vízálló szempillaspirállal és tartós alapozóval is. Az olajos lemosókat és balzsamokat, vagy a micellás vizeket érdemes kipróbálnod.

clipboard01.jpg

Hogyan tisztítsuk az arcunkat?
Ha biztosra akarsz menni abban, hogy tökéletesen eltávolítasz minden szennyeződést az arcodról, alkalmazd esténként a kétlépéses arctisztítást. Ilyenkor az első a sminkeltávolításra fókuszál, a második pedig a bőr kíméletes tisztítására és az első lemosó maradékainak eltávolítására. Az első lemosó lehet egy tisztító balzsam, olajos lemosó vagy akár micellás víz – ezek ugyanis kifejezetten hatékonyan távolítják el a makacs sminket. A második pedig egy vízzel tökéletesen leöblíthető, bőrtípus szerinti gyengéd lemosó. A második lépéshez érdemes beruházni egy arctisztító kefébe, mert azzal az arcod minden kis hajlatát és zugát alaposan ki tudod takarítani.

Ha hosszabb ideig rendszeresen rossz arctisztítót használsz, azzal sokat ártasz az arcodnak. Bőröd egyensúlya megbillenhet, ez pedig kiszáradáshoz, az ellenálló képesség csökkenéséhez, túlérzékeny reakciókhoz vezethet. Az sem árt, ha tudod, hogy a tisztítókészítmények esetében a pH-semlegesség kevésbé fontos követelmény, mint ápolókrémek esetében, mert elvileg rövidebb ideig vannak a bőrrel kapcsolatban - ezért is annyira lényeges, hogy lemosd a tisztítót az arcodról! Ha például a micellás vizet nem öblíted le, az fontos lipideket és aminosavakat vonhat el a bőrödből. 

 

Az idő műlásával a bőrünk igényei is változnak, így különböző életkorokban más és más a követelmény a tisztító- és ápolószerekkel szemben. Tinédzserkorban a fokozott faggyútermelése miatt, és mert  a bőr-pH-ja savas irányba tolódik el, bátrabban lehet az arctisztító szereket használni. Nem árt azonban vigyázni, mert az erőteljes szárítás mellett még az egyébként igen zsíros arcbőr is könnyen kiszáradhat! Életkorunk előrehaladtával az arcbőr állapota fokozatosan megváltozik: elvékonyodik, víztartalma, feszessége csökken. Különösen téli időszakban csökkenhet a bőr víztartalma, amikor hosszú ideig tartózkodunk a fűtött szobában. Ilyenkor még jobban oda kell figyelni, hogy ne használjunk olyan készítményeket, amik kiszárítják a bőrünket.

A bejegyzés trackback címe:

https://beautysecrets.blog.hu/api/trackback/id/tr6214364647

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása