4 különleges só a nagyvilágból

2019. február 20. - Beautysecrets

Ugyan a só a szervezetünk egészséges működéséhez elengedhetetlen, könnyű túlzásba vinni a fogyasztását. A feldolgozott termékek mind rengeteg sót tartalmaznak, így sajnos nem elég csak arra figyelnünk, hogy mi mit sózunk meg, hiszen így észre sem vesszük hogy mennyit fogyasztottunk ebből az anyagból. A szervezetünk egészséges működéséhez napi 5-10 g sóra van szükségünk, ám ezt akár meg is triplázhatjuk, ha nem figyelünk oda. 

De ha szeretnénk a sófogyasztásunkat is egészségesebb irányba terelni, érdemes megismerkedni az alternatív fajtákkal is. Mert sóból nem csak egyféle létezik. 

shutterstock_728316394.jpg

A legismertebb az egyszerű konyhasó, azaz a nátrium-klorid, egy bányászott kősó, ami a legismertebb só a Földön. Leggyakrabban ezt használjuk a konyhában, leginkább ételek ízesítésére, de tartósításra is kiváló. Azonban nem ez az egyetlen sófajta, amit a konyhában használhatunk, manapság már több alternatív só közül is választhatunk. 

A tengeri só

A tengeri só is gyakori a konyhákban, mindenhol kapható a szokásos kősó mellett. A sós vizű tengervízből szárítással nyerik ki az anyagot. A hagyományosan napon szárított tengeri só ásványi anyagokban gazdag, ám ma már leginkább ipari eljárásokkal nyerik ki a vízből, így csökken benne az értékes anyagok aránya. Érdemes tehát a természetes eljárással készült, finomítatlan formát keresni. Ráadásul a tengeri só nem csak fogyasztásra remek: bőrradírnak, fürdőnek, pakolásnak is kiváló, a bőrünk hálás lesz érte.

shutterstock_396089020.jpg

A fekete só

Kevésbé ismert sófajta, pedig a magas vérnyomásban szenvedőknek igazi megváltás lehet: mivel alacsonyabb a nátrium szintje, mint a hagyományosan fogyasztott sóé, a sószegény diétát követőknek érdemes kipróbálni a fogyasztását.

shutterstock_477453304.jpg

 A fekete só Indiából és Pakisztánból  származik és inkább sötétszürke, mint fekete. Ezt a furcsa színt a benne található vasnak és az egyéb ásványi anyagoknak köszönheti. A Kala namak vagy sachal néven ismert só egy vulkáni kőzetből származik, így az íze is más, mint a szokásos konyhasónak, ami először szokatlan is lehet: hiszen a kénes íze miatt olyan a szaga, mint a zápuló tojásnak. 

1510.jpg

Rendszeres fogyasztásának több pozitív hatása is van, kiválóan hat az emésztési zavarokra, de ajánlják golyva esetén is. Az indiai gasztronómia rendszeresen használja, csatnikat, salátákat, de hideg italokat is ízesítenek vele. 

A fekete só felhasználása sokrétű, nem csak ízesítésére használható, de egyben egy különleges parfüm összetevő is, amit sok parfümmárka szívesen használ, köztük Issey Miyake is. 

shutterstock_598786862.jpg

A himalája só

Ismertebb alternatív sófajta, ami egy Himalájától 300 kilométerre lévő, hatalmas bányáiból. Könnyen megkülönböztethető a többi sófajtától, mivel pirosas, rózsaszínes rögökből áll. Természetes, kézzel kinyert sófajta, ami nem kezelnek semmilyen vegyszerrel, így mentes a szennyeződésektől és az egyéb, egészségre káros anyagoktól. Rengeteg ásványi anyagot tartalmaz, kellemes ízű, de a konyhán kívül is gyakran találkozhatunk vele. Készítenek belőle sólámpát, fürdősót, de még ékszereket is.

shutterstock_343687088.jpg

A kék só

A legritkább só egyike a különleges árnyalatú kék só. Az Észak-Iránban bányászott ásvány vasban, kalciumban és káliumban gazdag, az íze pedig legalább olyan különleges, mint a színe: először intenzív, majd szinte édeskéssé válik, épp ezért különösen alkalmas desszertek ízesítésére. Mivel ritka fajta, előfordul, hogy hamisítják. Így ha ilyen sót szeretnénk vásárolni, kizárólag megbízható, ellenőrizhető kereskedőtől szerezzük be. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://beautysecrets.blog.hu/api/trackback/id/tr9314628470

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.