Beautysecrets

Miért keressünk növényi hatóanyagú kozmetikumokat?

2019. május 13. - Beautysecrets

A kozmetika és a kozmetikumok használata egyidős az emberiséggel. A bőr szépítése, ápolása  mindig is foglalkoztatta a nőket, az első kozmetikumokat már az ókori Egyiptomban is használták: Kleopátra megbízásából tudósok kutatták a különböző anyagok hatásait és próbálták megtalálni, mivel késleltethető a ráncok megjelenése, mitől lesz fényesebb a haj, vagy mivel lehet tartósan festeni a szemet, a szájat, vagy az orcát. 

2016_multi_active_mannequin_visuel_lancement.jpg

A kozmetikumok gyártói sokáig a természetes, leginkább növényi alapanyagokra támaszkodtak, majd a vegyipar és a tudományok fejlődésével egyre több mesterséges, ám igen hatékony összetevő került bele a különböző termékekbe. Ezek egy részének sokat köszönhetünk, egy részükről viszont szépen lassan kiderült, hogy esetenként többet ártanak, mint használnak. 

Legyen hatásos, de biztonságos is!

Éppen ezért az elmúlt években ismét egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a természetes összetevők. A hosszú évszázadok tapasztalataiból ismert hatóanyagok, mint a kamilla, az aloe vera, vagy a kakaóvaj mellé újabb és újabb egzotikus növényekről derül ki, hogy milyen fantasztikus hatással vannak a bőrünkre. 

2019_serum_expert_double_serum_serum_lab_social_networks.jpg

A növényi hatóanyagokról annyi tapasztalat áll a gyártók rendelkezésére, ami alapján biztosan tudni lehet, hogy milyen hatást érünk el velük, illetve ezek összeadódva sem tesznek kárt az egészségünkben. Sajnos ez nem mondható el egyes káros vegyületekről, amiknek egy része nem csak az az arckrémünkben, de számtalan más termékben is megtalálható. Több tucat kozmetikai terméket használunk naponta: tusfürdők, kézmosók, krémek, dezodorok összetevői kerülnek a bőrünkre nap mint nap. Az ezekben található anyagok egy része ha önmagában még nem is, így halmozva és összeadódva károkat okozhat.

2016_multi_active_duo_jour_nuit_tp_avec_cardere_encapsulee.jpg

A megbízható, jó minőségű termékek hatóanyagait ellenőrzik, ezekben minden összetevő mennyisége szigorúan szabályozva van, de ezek az anyagok a számtalan használt termékben összeadódnak, hatásuk pedig érzékenységtől függően más és más lehet. 

Ezeket az anyagokat kerüljük

Az allergiára hajlamos, érzékeny, vagy rocazeás bőrűeknek különösen érdemes odafigyelni az összetevők listájára, de ha jót szeretnénk magunknak, vannak anyagoka amiket mindenkinek érdemes elkerülni. 

_cn_extra-firming_documents_2018_extra_firming_creme_jour_et_creme_nuit_avec_fleur_kangourou.jpg

A leggyakrabban a parabéneket emlegetik, mint káros összetevőt, ezeket a csomagoláson Methyl-, Ethyl-, Propyl-, Buthylparaben néven találjuk. Rendelettel korlátozzák a használatát, így ha megbízható, jó minőségű terméket vásárolunk, abban nem lehet több az előírtnál. De a legjobb, ha olyan terméket választunk, ami teljes egészében parabénmentes. 

2014_mannequin_haute_exigence_nuit.jpg

A konzerváló szerekre ugyan szükség van a krémek tartósításánál, de gyakran váltanak ki allergiát. Az ilyen anyagok nevében általában szerepel a brom, chlor, vagy jod szótag. Ha nem tudjuk, hogy érzékenyek vagyunk e rá, először próbáljuk ki az adott terméket. 

A PEG összetevők jelentik az emulgálószereket jelentik, amik nem az érzékeny, sérült bőr barátai. 

Növényi újdonságok

Az növényi hatóanyagok nagyszerűségét újra felismerve egyre több cég dob piacra a már meglévő termékcsaládok mellett növényi termékeket is.  Nagy hangsúlyt fektetnek az újabb és újabb, hatékonyságukban a vegyszerekkel versenyző természetes összetevők megtalálására. Az utóbbi években így több olyan anyaggal is találkozhattunk, aminek előtte a hírét sem hallottuk, pedig érdemes megjegyezni őket, mert segítségükkel fiatalos és ragyogó bőrünk lehet, ráadásul teljesen biztonságosan. 

takacsmacsonya.jpg

Takácsmácsonya

Ez a nagyon érdekes, elfeledett kultúrnövény, aminek virágzata a szövetek gyengéd megmunkálásában segített, ám a legújabb felfedezés szerint a növényből nyert kivonat értékes anyagai a szépségápolásban is megállják a helyüket. Ez a hatékony antioxidáns és revitalizáló növényi alkotóelem a fiatalos bőrért felelős kulcsfontosságú sejtet veszi célba: a fibroblasztot. A stresszes életmód káros hatásai ellen nyújt védelmet, ezáltal elősegíti a fiatalos bőr megtartását hosszabb távra is. 

kengurumancs.jpg

Kengurumancs virág

A kengurumancs egy Nyugat-Ausztráliából származó, érdekes megjelenésű növény. Az ebből készült kivonat segít megelőzni a bőr megereszkedését és megőrizni telt megjelenését. Remekül ránctalanít, feszesít és egyenletesebb bőrtónust biztosít.   

hurang.jpg

Harungana virág

A madagaszkári erdők mélyén nő a Harungana madagascariensis. A helyiek hagyományos madagaszkári gyógyszerként sebek gyógyítására használják, ám összetevőként anti aging termékekben is megjelent. Az harungana kivonat javít a bőr tömörségén és fiatalosságán. 

kurkuma.jpg

Kurkuma

A kurkuma, azaz a sárga gyömbér a keleti konyhából ismert fűszernövény, amit a népi gyógyászatban is előszeretettel használnak. A sokféle hatású összetevő az arckrémekben és szérumokban is megjelent, mivel antioxidánsként véd a szabadgyök-molekulák ellen, egyben gyulladáscsökkentő is. A kurkuma hatóanyaga javítja a bőr textúráját és felveszi a harcot a ráncok ellen.

A bejegyzés trackback címe:

https://beautysecrets.blog.hu/api/trackback/id/tr3214816900

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása