Beautysecrets

Pattanások és mitesszerek: honnan jönnek és mit tehetünk velük?

2019. augusztus 16. - Beautysecrets

A arcon, ritkábban a testen megjelenő apró pattanások, mitesszerek minden életkorban előfordulhatnak, de leginkább a pubertás korra jellemző a megjelenésük. Fájdalmasak, nehezen gyógyulnak és könnyen begyulladnak, főleg ha rosszul kezeljük őket. De mitől alakulnak ki, megelőzhetőek e és ha már itt vannak, mit tehetünk a gyors gyógyulás érdekében?

shutterstock_795877609.jpg

Kezdődik!

Az elszarusodó hámsejteknek köszönhetően előfordul, hogy egy szőrtüsző eltömődik. Ezt nevezik komedónak, de ez még nem feltétlenül jelenti a pattanás kialakulását. Ám ha a bőr aknés, azaz gyulladásra hajlamos, akkor a komedók nem szívódnak fel, hanem elindul az a folyamat, amiből pattanás, vagy mitesszer alakulhat ki. 

A faggyútermelés

A megnövekedett faggyútermelést seborrheának nevezzük, ennek oka a hormonális változások (pubertás, havi ciklus, terhesség), bizonyos gyógyszerek, vagy a túlzott izzadás lehet. Ennek, és a szarusejtek képződésének, valamint a baktériumok elszaporodásának köszönhetjük a pattanások és a mitesszerek kialakulását.

Pattanás, vagy mitesszer?

Amikor egy faggyúmirigy eltömődik, a felhalmozódott faggyú kis dudorokat okoz. Ezek a mitesszerek és a pattanások.

Pattanás

Ezt a kifejezést gyakran az összes gyulladással járó bőrhibára használják. Egy gyulladt, gyakran fájdalmas, duzzadt, gennyel teli bőrelváltozás, ami kiemelkedik a bőrből. 

shutterstock_577612447_1.jpg

Mitesszerek

Apróbb, mint egy pattanás és általában lapos és sötét foltot jelent, de néha lehet fehér fejű is. A feke szín oka a hiedelemmel ellentétben nem a kosz, amitől eltömődött a pórus, hanem az oxigén hatására besötétedő faggyú. 

A baktériumok szerepe

Ez a felhalmozódott faggyú remek táptalajt jelent a baktériumoknak, ilyen esetben leginkább a P. acnes nevű kórokozó elszaporodása a gyakori. A baktériumoktól gyulladt bőrön a pattanások mellett kelések is kialakulhatnak. Ha pedig  a szőrtüsző fala erősen begyullad és megnyílik, a baktériumok és a zsírok a környező bőrben is gyulladásokat okoznak.  

Mit tehetünk ellenük?

A megelőzésre nincs biztos módszer, de sohat tehetünk azért, hogy megakadályozzuk a pattanások és mitesszerek kialakulását.  

3508240005856_sebologie_rvb.jpg

A legfontosabb a bőr rendszeres és alapos tisztítása. Ha az elhalt hámsejteket éa a pórusok eltömődését okozó felesleges faggyút eltávolítjuk, megakadályozhatjuk a gyulladás kialakulását. Fokozott izzadás esetén gyakran mossuk meg az arcunkat és használjunk pattanásos bőrre való kozmetikumokat.  

A kialakult bőrgyulladásokra használjunk ecsetelőket, szérumokat, keressük meg azt, ami a mi bőrünknek a megfelelő.  

sebologie_csalad.jpg

A LIERAC SÉBOLOGIE termékcsaládját egy mélytisztító esztétikai eljárás inspirálta. Azoknak a nőknek ajánljuk, akik bőrhibáikat szeretnék korrigálni magas koncentrációjú bőrápoló termékkel. A fénylő arcbőrre, a tág pórusokra, foltokra és visszamaradt bőrhibákra nyújtanak megoldást ezek a termékek. Szabályozzák a felesleges faggyú termelést és a sejtek megújulását. 

Ha súlyosan aknés a bőrünk, keressünk fel egy bőrgyógyászt, aki lehet hogy speciális krémekkel, vagy gyógyszerekkel segít a tüneteken. Egy dolgot viszont semmiképp se tegyünk: ne nyomkodjuk a pattanásokat! Súlyosabb gyulladások és hegek keletkezhetnek.

A bejegyzés trackback címe:

https://beautysecrets.blog.hu/api/trackback/id/tr315008180

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása