Beautysecrets

A francia haute couture zsenije: Thierry Mugler

2019. szeptember 19. - Beautysecrets

Akik kevésbé követik a divatvilág haute couture vonalát, talán nem tudják azonnal hova tenni Thierry Mugler nevét. Ám ha meglátják a jól ismert csillag alakú parfümös üveget, vagy az Alien illat dobozát, esetleg látták Cardi B ruháját a Grammyn, már biztosan tudják, kiről van szó. A jelenleg 70 éves Thierry Mugler-t azonban nem csak a parfümjeiről érdemes ismerni: a legendás divatház évtizedeken át a divattörténelem egyik legprovokatívabb alkotásait hozta létre, Mugler neve pedig egyet jelentett a polgárpukkasztó divatbemutatókkal.  

Tánc és tervezés

Thierry Mugler 1948-ban született Franciaországban és már korán kiderült, hogy a tehetséges, kreatív fiatalt inkább a művészetek érdeklik, mint a tanulás. Sokat rajzolt, 9 éves korától pedig a klasszikus tánc felé fordult. 14 évesen már a Rhin Opera balett társulatában táncolt, emellett egy művészeti iskolában belsőépítészetet tanult. 

Ennyi kreativitás korán beindította a karrierjét is. 24 éves korában Mugler Párizsba költözött és egy helyi kis butikban kezdett dolgozni. Pár év alatt a szabadúszó Mugler egyre ismertebb tervezővé vált, prêt-à-porter divatháznak tervezett Párizsban, Milánóban, Londonban és Barcelonában is. 

1973-ban megalkotta első saját kollekcióját "Café de Paris" néven. A kifinomult, városi stílusú darabok elnyerték a befolyásos divatszerkesztő, Melka Tréanton tetszését is, aki segített karrierjének beindításában. Egy tokioi bemutató után Mugler megnyitotta első párizsi szalonját és beindította divatháza férfi vonalát is. 

Az arany évtizedek

Az 1980-as és 1990-es években Thierry Mugler nemzetközileg elismert tervezővé vált, a Mugler divatház kollekciói egyre keresettebbek lettek, így jelentős forgalmat is bonyolított. A Chambre Syndicale de la Haute Couture, azaz a haute couture szakmai kamarájának  kérésére 1992-ben elkészítette első haute couture gyűjteményét és ezzel végleg beírta nevét a divat történelmébe.  

Ekkor készült el az az első, mai napig híres fekete kis ruha is, amelyet Demi Moore viselt az 1993-as “Tisztességtelen ajánlat” című filmben. A ruhát egy Indianapolis-i Művészeti Múzeum őrzi.  

thierry_mugler_dress.jpg

Ezekben az években Mugler a tervezés mellett könyveket is publikált, valamint rövidfilmeket, reklámfilmeket és videoklipeket is rendezett. A fantasztikusan kreatív és meghökkentő megoldásairól ismert művész zenei előadásokhoz, koncertekhez, operákhoz és híres színházi előadásokhoz tervez jelmezeket. Dolgozott együtt Robert Altmannal és George Michael-lel is, az ő ruhái vonulnak fel az általa rendezett az 1992-es " Too Funky " dal videoklipjében is. 

Sztárok kedvence régen és ma

Mugler két évtizeden át uralta a divatipart, de 2002-ben visszavonult mint a divatház vezető tervezője, és fiatal feltörekvő desingereknek adta át a stafétát.. Ezt követően leginkább csak a parfümjeivel foglalkozott, de tervezett a Cirque du Soleil társulatának, illetve az egyik előadásuk rendezését is elvállalta. 2008-ban pedig elindította a Thierry Mugler Beauty kozmetikai vonalát is. 

Az izgalmas kollekciók és senkihez sem hasonlítható ruhaköltemények a hírességeket is elvarázsolták, így nem csoda, hogy a nagyobb eseményeken a sztárok gyakran jelentek meg Mugler ruhákban. 2009-ben Mugler Beyoncé művészeti tanácsadója volt, ő készítette az énekesnő jelmezeit az "I Am ... World Tour " turnéhoz is.  

Mugler divatbemutatói híresen látványosak és botrányosak voltak. Látványos munkáit, határozott darabjait számos világsztár viselte az évek során. Lady Gaga, David Bowie és Beyoncé is felkérte már tervezésre. A legendás név népszerűsége töretlen. A divattervező aktív évtizedei után a 2010-es években újra előkerültek a vintage kreációi, ruháit Kim Kardashian vagy Cardi B  is viselte, akiken épp olyan hatást értek el ezek a ruhák, mint a 80-as években. Ma a ház vezető tervezője Casey Cadwallader, aki méltó módon viszi tovább a névadó tervező művészi vizióját és szellemiségét.

A bejegyzés trackback címe:

https://beautysecrets.blog.hu/api/trackback/id/tr9315114288

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása