Beautysecrets

Hogyan válasszunk egészséges, természetes kozmetikumot?

2019. március 04. - Beautysecrets

A szépségiparban óriási a verseny, a gyártók egymással versengve, újabb és újabb hatóanyagok népszerűsítésével próbálnak vásárlókat szerezni maguknak. A hangzatos ígéretek, színes, dizájnos csomagolások és gyönyörű nőkkel készülő reklámok mind hatással vannak ránk. Ám nem árt tudni, hogy vannak olyan hatóanyagok, amik mellett hiába tartalmaz értékes összetevőket egy kozmetikum, jobb ha elkerüljük őket.  De honnan tudhatjuk, hogy egy hatóanyag káros és mit használjunk helyette? 

shutterstock_279105851.jpg

Ismeretlen hatások

Egy felmérés szerint egy nő százhatvannyolc, egy férfi pedig nyolcvanöt kozmetikai összetevőt használ naponta. Krémek, dezodorok, tusfürdők, szappanok,  parfümök kerülnek a bőrünkre nap mint nap és az ezekben található hatóanyagok egy része komoly károkat okozhat. Az allergiás reakciókon kívül rákkeltő anyagokat, sőt születési rendellenességeket okozó összetevőket is találhatunk a legártatlanabbnak tűnő termékekben is. Ugyan a termékek kritikus összetevőit szigorúan szabályozzák, ezek az anyagok összetevődnek, aminek a hatása már nem ismert és érzékenység függvényében mindenkinél más lehet. 

shutterstock_702074443.jpg

Ráadásul mivel egyre több nem természetes összetevőt tartalmazó kozmetikumot használunk, a bőrünk természetes védőrétege is sérül, így csak egyre érzékenyebbek leszünk az allergénekre is. Ezt a huszonkettes csapdáját egy egyszerű lépéssel kivédhetjük: használjunk természetes, káros adalékanyagoktól mentes, jó minőségű kozmetikumokat. Ezért a bőrünk, az egészségünk, de még a Föld is hálás lesz. 

De milyen anyagokkal érdemes vigyázni?

A konzerválószerek gyakran váltanak ki allergiát, ezeket könnyű felismerni az összetevők között, mert a nevükben benne van a brom, chlor, vagy jod szótag. 

Ismert és gyakran emlegetett összetevők a parabének (Methyl-, Ethyl-, Propyl-, Buthylparaben). Egy rendelet már évekkel ezelőtt erősen korlátozta a használatát, de a legjobb, ha olyan terméket választunk, ami teljes egészében parabénmentes. 

Ha irritált és sérült a bőrünk, vagy csak kerülni akarjuk azt allergia esélyét, kerüljük a PEG összetevőt is. Ezek az emulgálószereket jelentik, használatuk egyes esetekben a káros anyagokra veszélyeztetetté teszik a bőrt.

A szemhéjtusok nikkeltartalma, a butylhydroxytoluol (BHT) és a butylhydroxyaniol (BHA) szintetikus anyagok pedig egyes kísérletek szerint az immunrendszerre is károsan hatnak, sőt egyesek magzatkárosító hatásról is írnak. 

A káros hatóanyagok listája hosszú és egyre bővül. Részletes leíréást találtok a Tudatosvásárló oldalán

Hogy kerülhetjük el a káros vegyületeket?

A megbízható helyen vásárolt, részletes összetevő listával ellátott natúrkozmetikumokkal csak jót tehetünk a bőrünknek. Nem kell ismerni minden egyes összetevőt, de ha valami nagyon sok féle, ismeretlen nevű anyagból áll, azt már kezelhetjük fenntartásokkal. 

shutterstock_786133264.jpg

Kerüljük a részletezett káros anyagokat, a színezőanyaggal, illatanyaggal és tartósítószerrel ellátott kozmetikumokat és keressük azokat, amik parabén, ásványi olaj és állati eredetű összetevő mentesek. 

Jó tudni azt is, hogy egy termékre bármit rá lehet írni. A hangzatos ígéreteknél fontosabb az, hogy az összetevő listájában milyen anyagok szerepelnek. Ezt mindig olvassuk végig és ha esetleg nem értünk valamit, kérdezzük meg az eladót, vagy nézzünk utána az interneten.

tavaszi3.png

És mik a jók összetevők?

Őseink csak a növények hatásaira támaszkodhattak, így hosszú évek tapasztalata alapján tudjuk mi is, hogy milyen hatóanyagokat érdemes használnunk egy egy bőrtípusra, vagy problémára. Jó választás az olyan termék, ami magas arányban természetes eredetű összetevőkből áll és egy korrekt összetevő listáján fel van tüntetve minden felhasznált egyéb anyag is. A csillogó, színes tégelyek helyett az olyan termékeket keressük, amik az optimalizált csomagolás, az újrahasznosítható anyagok használatával mind azt bizonyítják, hogy a termék készítőjének fontos a természet tisztelete és a vásárlói egészsége. 

shutterstock_706191847.jpg

A felelős gyártó termékei hatékonyságát és biztonságát bőrgyógyászati felügyelet alatt végzett szigorú és objektív tesztekkel bizonyítja, így ha ilyen terméket választunk, mi is biztosak lehetünk benne, hogy használatával nem ártunk magunknak. 

Forrás: tudatosvasarlo.hu

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://beautysecrets.blog.hu/api/trackback/id/tr7714657105

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása