Beautysecrets

Mi a különbség a parfüm és a kölni között?

2020. január 30. - Beautysecrets

Ha parfümöt, vagy kölnit, tehát valamilyen illatot szeretnénk vásárolni, akár magunknak, akár ajándékba, nincs könnyű dolgunk. A boltok polcai roskadoznak az üvegektől, a különböző típusú illatok között eligazodni szinte lehetetlen. És azon kívül, hogy ki kell deríteni, milyen illat illik hozzánk - vagy a megajándékozotthoz -, a szakkifejezésekkel is érdemes tisztában lenni. Kezdjük is az alapoknál: parfüm, vagy kölni? Mi a különbség és melyiket mikor érdemes használni? 

shutterstock_381468532.jpg

A polcokon általában háromféle termékeket találunk. Ezekre vagy Eau de Parfum, azaz parfüm, vagy Eau de Toilette, vagy Eau de Cologne, azaz kölni van írva. Ezek között a különbség az illóolaj koncentráció, azaz az illat erőssége és tartóssága. 

A legerősebb illatú a parfüm. Ezekben általában 15 % illóolaj található, így csak nagyon keveset kell használni belőle és az illata sokáig megmarad. Könnyű túl sokat felvinni a bőrre, ezekkel mindig vigyázzunk, főleg a nehéz, édes fűszeres kreációkkal.

shutterstock_609248567.jpg

A Eau de Toilette 10 százalékos, a kölni pedig 5 % illóolajat tartalmaz. Ezekből használhatunk többet is, hiszen az illatuk nem olyan tartós, és hamar elillan. Könnyű, nyári, nappali illatok, amik finoman lengik körül a viselőjüket.  Hogy érezzük a különbséget, próbáljuk ki egymás után a Mugler Angel EDP és Angel EDT illatokat. A parfüm egy pacsuli, bergamott, vanília, karamell, és trópusi gyümölcs illat jegyekből álló, orientális illat, aminek kölnije egy könnyedebb, de ragyogó kompozíció. 

angel_edp_50ml_1020409.png

A parfümök összetevői közük az illóolajok a legfontosabbak, amikből több féle is található egyetlen kreációban. Ezek az olajok párolognak a bőrünkről, tehát minél többet viszünk fel belőlük, annál tovább érezhető az illatuk. Ez a koncentráció azonban az illatszerek árában is megmutatkozik: az illóolaj komponens sokkal drágább, mint a többi összetevő, így a parfüm mindig drágább lesz, mint egy kölni.

A bejegyzés trackback címe:

https://beautysecrets.blog.hu/api/trackback/id/tr1715334324

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása