Beautysecrets

3 fő ok, ami miatt a legtöbben elbukták a műanyagmentes júliust

2019. augusztus 09. - Beautysecrets

Az internetes kihívásoknak ritkán van értelme, de szerencsére idén nyáron megjelent egy igazán hasznos is: a plastic free july, azaz a műanyagmentes július. Az önkéntes műanyag mentességre vállalkozók ebben a hónapban megpróbáltak úgy élni, hogy teljesen kihagyják a mindennapjaikból azokat a termékeket, amik végül műanyag szemétként végzik majd valamelyik szeméttelepen, vagy folyókban, tengerekben, végül az óceánokban sodródva. Mivel egyre több helyről halljuk, hogy a műanyagba idővel a Földdel együtt fogunk belefulladni, az is komolyan veszi a figyelmeztetést, aki eddig legyintett minden hasonlóra.

shutterstock_1071926039.jpg

A csomagolások, a műanyag zacskók, az eldobható, egyszer használatos termékek jelentős része a háztartási szemétben végzi és hosszú évtizedekig, évszázadokig kell együtt élnünk velük. A szelektív hulladékgyűjtés fontos, de a legjobb, ha az életmódunkkal eleve nem termelünk műanyag hulladékot. Ma a világ műanyag termelésének felét azok a tárgyak teszik ki, amiket egyszer használunk: egy zacskót például átlagosan 12 percig. Évente 5-14 millió tonna plasztik hulladék kerül a vizekbe, ezek a riasztó adatok sokakat megmozgattak. Rengetegen belevágtak a műanyagmentes júliusba, majd augusztusban összegezték a tapasztalataikat. A három leggyakoribb buktató következik.

Elfelejtett kulacs és a hőség

Egy kutatás szerint egy átlag amerikai évente 120 műanyag palackot dob ki. Éppen ezért az egyik alap célja minden környezettudatos embernek, illetve a kihívás résztvevőinek is, hogy ne vásároljanak pet palackos vizet, vagy üdítőt. Jobbnál jobb kulacsokat, újrahasznosított anyagból készülő, strapabíró, hosszú életű termoszokat lehet már kapni, sokan be is szereztek egyet erre az alkalomra. Aztán kezdődtek a júliusi hétköznapok, jött a hőség, reggel rohanni kellett és előfordult, hogy otthon felejtettük a kulacsunkat. Márpedig a melegben fontos a folyadékfogyasztás. Ilyen esetben jöhet az utcai csap, kérhetünk csapvizet az ebédünk mellé, ihatunk csapvizet a munkahelyünkön is, de mit tegyünk, ha úton vagyunk? Sokan számoltak be arról, hogy többször kényszerültek ásványvíz vásárlására, de utána legalább szelektíven gyűjtötték a műanyag szemetet.

shutterstock_1426834655.jpg

A zacskó kérdés

Az élelmiszerboltok zöldség és gyümölcs választéka mellett kirakott műanyag zacskó tekercsből is hatalmas mennyiség fogy. Ezeknek aztán nagyon rövid életük van: lemérjük benne a gyümölcsöt, kifizetjük, hazavisszük, kivesszük az almát és a zacskó már megy is a szemétbe, vagy a szelektívbe. Szerencsére egyre több bolt reagál a riasztó hírekre és igyekszik megoldást találni a problémára. Sok helyen elfogadják, ha viszel saját kis szatyrot, amiben leméred és amire ráragasztod a termék árát, de több áruházlánc is igyekszik környezetbarát, lebomló zacskókra lecserélni a jelenlegi csomagolásokat. Amíg viszont csak a műanyagokat kínálják, ne felejtsünk el magunkkal vinni saját tasakokat. Ha pedig mégis otthon maradt, amit csak lehet, mérjünk le zacskó nélkül.

shutterstock_1289209159.jpg

Felesleges csomagolások

A túlcsomagolást könnyen elkerülhetjük, ha van alternatíva. Nem vesszük meg a papírba és nejlonba csomagolt koktélparadicsomot, hanem kilósat teszünk a saját zöldséges szatyrunkba. Amiből csak lehet, újrahasznosított, lebomló csomagolásút veszünk, vagy egyenesen csomagolás mentest. Piacon, csomagolásmentes boltban, termelőnél, gyártónál. De mi van azokkal a termékekkel, amiknél nem tudjuk elkerülni a csomagolást? Ha elromlik valami és pótolni kell, biztosan kartondoboz, hungarocell és műanyag szemét tömkelegét kapjuk meg vele. Ez sajnos néha elkerülhetetlen.

A tapasztalatok alapján azt látni, hogy a műanyagmentes élet nem lehetetlen, nem kivitelezhetetlen, de csak akkor megy, ha mind erre törekszünk. A gyártók, a kereskedők, a fogyasztók, mindenkinek ebbe az irányba kell elmozdulni.

shutterstock_748891900.jpg

A plastic free july után pedig jöhet a plastyc free august? Ne vegye el a kedvünket, ha nem sikerült tökéletesen, már ezzel is rengeteget tettünk a környezetünk érdekében. És ha kialakulnak az új szokásaink, könnyebben és hatékonyabban élhetünk majd műanyagmentes életet.

A bejegyzés trackback címe:

https://beautysecrets.blog.hu/api/trackback/id/tr414996428

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása