Beautysecrets

Mi a fontosabb: a külső, vagy a belső hidratálás?

2019. augusztus 14. - Beautysecrets

Az első, amit a bőrápolásról megtanulunk: a hidratálás fontossága. Tudjuk, hogy bőrtípustól és életkortól függetlenül az arcápolás alapdarabja egy jó hidratáló krém, de ez még nem elég. A belső hidratálás az egész szervezetünkre, így a bőrünkre is hatással van, tehát erről sem szabad megfeledkeznünk. De miért fontos a hidratálás és mi történik ilyenkor egész pontosan? 

shutterstock_520982902.jpg

Hidratálás belülről

Testünk tömegének több mint a fele víz, vízkészletünk 10-20%-a pedig a bőrben található. A víz minden sejtünknek, így a bőrünknek is alapvető alkotóeleme. Megfelelő hidratálás hiányában a testünk ahhoz, hogy a belső szerveink megfelelően működjenek, először a bőrtől vonja el a vizet. Így az hámló és pikkelyes lesz, kipirosodik, ráncosodik, feszül és viszket. Ráadásul védtelenebb is lesz a kórokozókkal szemben, könnyebben begyullad. 

Amikor viszont hidratálunk és a sejtek megtelnek a működésükhöz szükséges vízzel, bőrünk újra rugalmas, ragyogó és sima lesz.  Ehhez a megfelelő arcápolók mellett szükség van elegendő folyadék elfogyasztására is.  

shutterstock_1294813582.jpg

A napi ajánlott folyadékbevitel férfiaknak kb. 2-3 liter, nőknek napi 1-2 liter, de ez hőségben, egy strandon töltött napon, vagy sport alatt és után természetesen több is lehet. A nyár folyamán, amikor a hőség fokozott izzadással jár, különösen oda kell figyelni a belső hidratálásra, ráadásul ilyenkor a víz és a nap is szárítja a bőrünket, így a vízvesztés is magasabb. 

A víz mellett érdemes ilyenkor gyümölcsöket, leveseket is fogyasztani, amikkel szintén hozzájárulunk a bőr megfelelő hidratáltságához. 

Hidratálás kívülről

Természetes folyamat, hogy a bőrünk folyamatosan veszít a nedvességtartalmából, de ez ideális esetben nem számottevő. Ez a vízvesztés télen a fűtéstől, nyáron pedig a UV sugárzás és az izzadás miatt viszont fokozódik. Ilyenkor a bőrünk már hiába igyekszik megtartani a hidratáltságát, ezért hidratáló krémekkel kell segítenünk ebben a harcban. 

Egy jó minőségű krém támogatja a bőr saját védekezését és visszaállítja az ún. lipid barriert, azaz a bőr felső rétegét képező védőgátat, csökkenti a vízvesztést és egyben növeli is a bőr víztartalmát. 

shutterstock_1181414614.jpg

A hidratáló krémek összetevői között megtaláljuk a bőrpuhítókat, amik rugalmasabbá teszik a bőrt, mint például a kollagén és keratin. Ezen kívül olyan elzáró anyagokat is tartalmaznak, amik bevonatot képezve csökkentik a bőr vízvesztését: a különböző természetes zsírok, olajok, vajak képesek erre, de az ásványi olajok és a szilikon is ilyen hatású.  A víz felsőbb rétegekbe jutását pedig a vízmegkötő hatóanyagok segítik: a hialuronsav, a glicerin, vagy az AHA savak.  

Közös munka: ragyogó bőr

A belső hidratálásra a szervezetünk minden sejtjének szüksége van, ám a kozmetikumok használatával tovább megőrizhető a bőr hidratáltsága, így tovább marad fiatal és üde. Ezért az egyik nincs a másik nélkül: bőrünk egészséges ragyogásához fontos a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása és a jó minőségű, értékes összetevőkből álló hidratáló krém rendszeres használata is.

A bejegyzés trackback címe:

https://beautysecrets.blog.hu/api/trackback/id/tr615007184

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása