Beautysecrets

A pigmentfolt eltüntetése örök dilemma

2019. augusztus 06. - Kontent

(Barna foltok a nyaralás után? Mi történt a bőrömmel?) 

Időről időre megjelenhetnek a bőrünkön olyan, a bőrünknél sötétebb árnyalatú, barnás foltok, amikkel eddig még nem találkoztunk és nem tudjuk, mit is kezdjünk velünk. Azon kívül, hogy bizonyos elváltozásokat érdemes egy bőrgyógyásznak megmutatni, igen gyakran csak egyszerű pigmentfoltokról van szó. Ezeknek több fajtája is létezik, a kezelésük és a rájuk ajánlott kozmetikumok között is van különbség. De honnan tudjuk, hogy melyik pigmentfolttal van dolgunk és mi történik ilyenkor a bőrben? 

shutterstock_253088677.jpg

Felborult egyensúly 

A pigmentfolt oka, hogy a bőrben túltermelődött a melanin, amit különböző külső, vagy belső hatások is kiválthatnak. A melanint egy speciális sejt, a melanocita állítja elő, a termelést pedig a Tyrosinase nevű enzim szabályozza. Ennek köszönhető a bőrünk, a hajunk és a szemünk színe is. Ha ez a természetes termelés valami miatt felborul (túl sok napsugárzás, hormonzavarok, gyulladások), akkor a sok extra pigment ún. melanosomokban összeállva pigmentfoltként jelenik meg a bőrünk felszínén. 

A fokozatok

Három fajta foltot különböztetünk meg, attól függően, hogy milyen mennyiségű melanin  termelődött a bőrben.  

Megjelenő pigmentfoltok: módosul a melanocita-keratinocita egység/egyensúly a bőrben, aminek hatására a melanin termelés heterogén módon beindul a sejtekben.

shutterstock_1196671426.jpg

Látható pigmentfoltok: a bőr pigmentációját több tényező befolyásolja, ezek közül a legfontosabb a melanociták működése, de szintén függ a melanoszómák keratinocitákhoz történő transzferjének/áramlásának a hatékonyságától. Ha több melanin termelődik, akkor megnő a melanin koncentráció a keratinocitákban, ekkor láthatók lesznek a foltok. Amikor a bőrmegújulás lassul, akkor ez a folyamat hangsúlyosabbá válik, a melanin pigmentek hosszabb ideig maradnak a hámban, ami a pigmentáció helyi felhalmozódásához vezet (a melanin nem távozik, nem eliminálódik megfelelően).

Makacs pigmentfoltok: a bőr változik a kor előrehaladtával, vékonyabb lesz, kevésbé tömör és feszes és jobban elernyed, a bazális réteg (Dermo-Epidermic Junction DEJ: hám- és irha találkozása) leépülése/gyengülése miatt. A melanociták szintjén megfigyelték a DEJ gyengülését és szétesését valamint makromolekulák kisebb mennyiségét. Ezeken a területeken a DEJ határozott destruktúrálódása figyelhető meg, a hámban kis üregek/türemkedések keletkeznek, melyet melanikus csomónak/klaszter hívnak.

A pigmentfoltok fajtái

 

Melazma

shutterstock_1398517817.jpg

A májfoltként, terhességi foltként is ismert pigmentfolt típus gyakran a várandósság alatt, vagy után jelenik meg, esetleg a hormonális fogamzásgátlás következtében, így nőknél gyakoribb. Leginkább az arcon, leginkább a homlokon bukkan fel, ezért terhesség alatt érdemes még óvatosabban napozni és sűrűn kenni magunkat napkrémmel. Hormonális, általában jól kezelhető, akár magától is elmúló pigmentfolt. 

Öregségi foltok

shutterstock_421367545.jpg

Nagyon gyakori, mindenkit érintő bőrelváltozás, aminek legfőbb oka az UV sugárzás. Az életünk során begyűjtött káros napsugarak megbosszulják magukat és 50 éve fölött, de akár alatta is megjelenhetnek a kézfejen, arcon, dekoltázson, vagy bárhol ezek az apró kis barna foltocskák. A megjelenésük késleltetésében és a számuk csökkentésében sokat számít a mindennapos fényvédelem. Ha már felbukkantak, halványíthatóak de teljesen nem lehet eltüntetni őket.  

Gyulladás utáni hiperpigmentáció

shutterstock_765788182.jpg

Pattanások, ekcéma és egyéb gyulladásos bőrbetegségek után is felbukkanhatnak pigmentfoltok. Az arcon és a nyakon a leggyakoribbak és általában maguktól elhalványulnak, igaz, nagyon lassan. Éppen ezért érdemes kezelni őket, megfelelő termékekkel felgyorsítható a gyógyulás és nyom nélkül eltüntethetőek ezek a barnás foltok is. 

 

Megelőzés és kezelés

A legtöbb pigmentfolt kialakulásának az UV-sugárzás az oka: ha sokat napozunk megfelelő fényvédelem nélkül, akkor nagy valószínűséggel idővel megjelennek a bőrünkön a barnás foltok. Ezért érdemes egész évben gondoskodni a megfelelő fényvédelemről és ezzel csökkenteni a pigmentáció esélyét. 

Ha már kialakultak a foltok, az UV védelem még nagyobb hangsúlyt kap. A speciális termékekkel kezelhetjük a problémát, de ha mellette nem gondoskodunk a fényvédelemről, akkor azzal erősen csökkentjük a gyógyulás esélyét.  

shutterstock_171623156.jpg

A pigmentfoltokra különböző kozmetikumokat találunk, ezek célja az extra pigment gyorsabb eltávolítása. A bőr felső rétegének megújulását gyorsító anyagok jó hatásúak, ilyenek a kémiai hámlasztók, például az AHA savak és a retinol is. Ezek az anyagok a termelést szabályozni nem tudják, de a halványításban sokat segíthetnek.  

Bizonyos termékekkel és anyagokkal a pigment termelés folyamatába is beavatkozhatunk. Ezek egyik fajtái a Tyrosinase blokkolók: C-vitamin,  édesgyökér-kivonat, bizonyos peptidek és a pigment szállítását befolyásoló blokkoló anyagok, mint a B3-vitamin és egyéb peptidek. 

Koncentrátum és türelem

Keressünk olyan speciális, parabén mentes terméket, mint a LIERAC Lumilogie pigmentfolt halványító koncentrátum. Ez a termék a már látható és makacs pigmentfoltokat kezeli, a benne lévő anyagoknak köszönhetően szabályozza a melanin termelést és újjáépíti a bazális réteget is. Hideg fény és hámlasztásos orvos-esztétikai kezeléseken alapul, rendszeres használata jó eredménnyel csökkenti a bőrön megjelenő foltokat. 

2.jpg

Fontos, hogy türelmesek legyünk, mert a pigmentfoltok nem múlnak egyik napról a másikra. Keressünk megfelelő, jó minőségű, speciális arcápolókat és használjuk őket rendszeresen. Ha odafigyelünk a fényvédelemre és rátalálunk a bőrproblémánkra megfelelő termékre, idővel halványodni fognak a foltjaink.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://beautysecrets.blog.hu/api/trackback/id/tr714993054

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása