Beautysecrets

Mi a különbség az UVA és UVB sugárzás között?

2019. augusztus 27. - Beautysecrets

Bár a nyárnak lassan vége, de fontos, hogy ápoljuk és védjük bőrünket a nyár végi  napsütésben is, és a kritikus órákban.Tudjuk, hogy rendszeresen használni kell a bőrünknek megfelelő napkrémet, a kritikus órákban pedig a legjobb, ha nem is megyünk a napra. Különösen igaz ez akkor, ha az időjárás jelentésben is elhangzik, hogy magas az UVA és az UVB sugárzás. De mit takarnak ezek az elnevezések, mi köztük a különbség és miért is kell velük annyira vigyázni? 

7_poszt.png

A napvédők használatával nem csak egyszerűen a nap kellemetlen hatásait előzhetjük meg, de a sugárzás olyan folyamatokat indíthat el a bőrünkben, aminek aztán komoly betegség, a melanoma, bőrdaganat lehet az eredménye. Minél többször égünk le a napon, annál nagyobb eséllyel alakul ki ez a kóros elváltozás. 

A sugárzás

Az UV rövidítés az ibolyántúli, ultraibolya vagy ultraviola sugárzást takarja. Ez a látható fénynél kisebb, de a röntgensugárzásnál nagyobb hullámhosszúságú sugárzás, ami a napfény 5 százalékát teszik ki.  

shutterstock_252345253.jpg

Ez a sugárzás további részekre osztható. 

UVC

Az alacsony hullámhosszú UVC sugárzásról nem sokat hallani, hiszen ezek jelentős részét kiszűri az ózonréteg. 

UVA

A gyakran emlegetett UVA-sugarak hullámhossza a legnagyobb. Ez a sugárzás hatol a legmélyebbre a bőrünkben és bár nem égünk le tőle, hatalmas károkat okoz. A bőr öregedése mellett ez a sugárzás felelős a melanoma kialakulásában is.  

shutterstock_723761056.jpg

UVB

Ennek a sugárzásnak köszönhető a barnaságunk, ám ez nem veszélytelen: le is éghetünk tőle és az UVA-hoz hasonlóan a bőrrák kifejlődésében is szerepe van. Minél nagyobb tengerszint feletti magasságban nyaralunk, annál erősebb UVB-sugárzásnak vagyunk kitéve. 

A melanoma

A legsúlyosabb bőrdaganat kialakulásában nagy szerepe van a szoláriumban, vagy a napon a bőrünket ért UVA és UVB sugárzásnak.  A betegség előfordulása egyre gyakoribb, így fontos a megelőzés és a rendszeres kontroll is. Panaszokat nem okoz, általában ép bőrön keletkezik, apró pigmentációt okozva. Fontos, hogy rendszeresen figyeljük az anyajegyeinket és évente egyszer, lehetőleg a nyári időszak előtt felkeressünk egy bőrgyógyászt is.  

shutterstock_1433313419.jpg

Hogy védekezzünk?

A jó minőségű napkrémek az UVA és az UVB sugárzást is kiszűrik, tehát ha szeretnénk megelőzni a napégést, az idő előtti ráncosodást és a rosszindulatú bőrdaganatokat, fényvédelem nélkül ne menjünk a napra. A bőrünk védelme pedig nem csak a nyaralás alatt fontos: sportolás, de akár egy városi séta közben is éri annyi sugárzás a bőrünket, amik az évek alatt összeadódva komoly problémákat okozhatnak. Izzadás, vagy úszás után pedig mindig kenjük újra magunkat és mielőtt a napra mennénk, várjunk egy keveset a teljes védelem elérésének érdekében. 

shutterstock_704581945.jpg

Jó tudni, hogy napernyő és víz alatt, vagy üveg mögött sem vagyunk védve. Ugyan az újabb autók ablaküvege UV szűrős, a régebbi típusokban az oldalsó ablaküvegek 80 százalékban átengedik a káros UVA-sugarakat. Napernyő, vagy fa alatt a sugárzás 50-80 százaléka jut el a bőrünkhöz, fél méterrel a víz alatt pedig 40 százalék éri a bőrünket. Ezért fontos, hogy mindig használjunk minőségi, vízálló, bőrünknek megfelelő napozó krémeket.

A bejegyzés trackback címe:

https://beautysecrets.blog.hu/api/trackback/id/tr8715006474

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása