Beautysecrets

A csillag szimbólum örök ragyogásának titka

2019. szeptember 27. - Beautysecrets

Számtalan szimbólum és jelkép vesz körül minket nap, mint nap. Már kisgyermekkorban feltűnnek a rajzokban azok az ősi formák, melyeket a régi korok emberei még tudatosan használtak, de ma már nem igazán tudjuk, pontosan mit jelentenek. Az egyik ilyen leggyakrabban előforduló szimbólum a csillag, ami különböző kultúrákban felbukkanva eltérő jelentést hordozott, népszerűsége évezredek óta töretlen: manapság a ragyogás, a sztárság, a népszerűség jelképe.

shutterstock_1336637546.jpg

A csillag leggyakrabban az igazságot, a reményt jelentette. A szerencsehozó motívumként is használjált alakzat az ágak számától függően lehet az egyensúly, az erő jele, a hulló csillag pedig a híressé válás, a siker iránti vágyat jelképezi.

Csak nézzünk körül, a csillag ott van mindenhol: ruhákon, márkákon, művészeti alkotásokon, ékszereken. Ezzel a jelképpel ábrázolják az éjszakai égbolton ragyogó égitesteket is, illetve a hírességek, sztárok elnevezésére is a csillag szót használjuk. 

shutterstock_1427868788.jpg

Miért csillagok a sztárok?

A csillagok örök ragyogása az éjszakai égbolton bőven elég ahhoz, hogy a ragyogó tehetségű, népszerű, tündöklő hírességek, zenészek, színészek, sportolók megkapják az angol csillag - star kifejezésből magyarodott sztár, vagy csillag elnevezést. Sztárnak lenni egyet jelent a népszerűséggel, a gazdagsággal és a sikerrel, így a fényes csillag szimbólum tökéletes elnevezése ennek a jelenségnek. 

shutterstock_67202458.jpg

Sétány csillagokból

Az egyik leghíresebb és legtöbb csillagot felvonultató sétány a Hollywoodi hírességek sétánya.  A Hollywood Boulevard és a Vine Street kereszteződéséből kiindulva a két utcán a négy égtáj felé húzódnak a csillagos burkolólapokkal dekorált járdák. A sétányon már több mint 2000 név szerepel, de minden évben folyamatosan, egymás után kerülnek fel a sztárok nevei.  

Az első csillag 1960. február 9-én került fel és Joanne Woodwardot Oscar-díjas, háromszoros Golden Globe-díjas és Emmy-díjas amerikai színésznő, producer neve szerepel rajta.  

shutterstock_339446177.jpg

Csillagot a kitüntetett, díjazott művészek kapnak. A leggyakoribb a film iparon belüli díjazottak, de vannak TV-s személyiségek, zeneiparban alkotók, rádiósok és színházi művészek nevével lerakott csillagok is. 

A legendás parfümös üveg

Az ötágú csillag művészek ihletője is, erős jelentése és misztikus energiája sokakat megérintett. Thierry Mugler tervező művészetében is komoly szerephez jutott. A haute couture világában dolgozó művész mindig is szerette a csillagokat, ruháin és parfümjein is visszaköszön ez a szimbólum. A vonzódást egy jósnak köszönheti, aki szerint a tenyerében a vonalak egy csillag alakot formálnak, ami a hírnévnek, hírességnek a jele. A tervező emiatt mindig is bízott abban, hogy a csillag motívum szerencsét hoz, így számára a csillag egy fétis tárgy lett. 

angel_edp_50ml_1020409.png

A Mugler márka jelképeként megtalálható a legtöbb Mugler alkotáson, ruhákon és kiegészítőkön köszön vissza. Az első Mugler parfüm, az Angel üvege is egy tökéletes ötágú csillagot formáz. Az új, idővel klasszikussá érő illat szakított a hagyománnyal, ami a parfüm üvegében is megmutatkozott és a csillag motívum valóban szerencsét hozott: az orientális gourmand illat népszerűsége azóta is töretlen. 

A leghíresebb csillag: a betlehemi csillag

A legkedvesebb érzéseket keltő csillag  a karácsonyi csillagként is emlegetett betlehemi csillag. A napkeleti bölcseket, azaz a három királyokat az újszülött Jézushoz vezető csillagról a Biblia újszövetségi részében található Máté evangéliumában olvashatunk.  

shutterstock_1239732373.jpg

Tudósok szerint a betlehemi csillag nem volt más, mint a Halley-üstökös, más elméletek szerint viszont több bolygó együttállása okozta az égi jelenséget. Bármelyik magyarázatban is hiszünk, karácsony ünnepén a csillag szimbólum  számtalan helyen megjelenik és beragyogja az estéket. Csillag díszíti a fenyőfa csúcsát, csillag alakú sütemények készülnek és a fára kerülő égősor, a lakást ünnepi díszbe öltöztető dekorációk is gyakran ezt a szimbólumot formázzák.

A bejegyzés trackback címe:

https://beautysecrets.blog.hu/api/trackback/id/tr9015161316

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása