Beautysecrets

Kezdd az őszt vitaminbombával!

2019. augusztus 28. - Beautysecrets

Hamarosan vége a nyárnak, a nyaralás már csak egy emlék, lassan még a barnaságunk is lekopik. Enyhül a kánikula, rövidülnek a nappalok, de nincs ok a szomorkodásra: a jó idő még sokáig kitart és vár ránk egy gyönyörű ősz, tele jobbnál jobb programokkal. 

8_poszt.jpg

Ahhoz, hogy egészségesen és jókedvvel vághassunk neki az őszi hónapoknak, és felkészüljünk a betegségekkel terhelt hűvös időszakra, érdemes egészséges, vitamindús ételeket fogyasztani ezekben a hónapokban is. A szezonális gyümölcsök és zöldségek rengeteg lehetőséget rejtenek magukban, keressük ezeket a piacon és készítsünk belőle salátákat, főzelékeket, leveseket. 

Csodagumó: a cékla 

shutterstock_682469989.jpg

Az ősz nagy sztárja a cékla, amit érdemes a már jól ismert savanyúság formán kívül máshogy is fogyasztani. Ez a zöldség nem csak C-vitaminban gazdag, de kálium, vas és folsav tartalmának köszönhetően segít az immunrendszer erősítésében és a teljesítményünk fokozásában. Mivel segíti a vörösvérsejtek regenerálódását és szaporodását is, az állóképesség javításában is számíthatunk rá, fogyasztásával érdemes felkészülni a megfázásos időszakra. 

A céklából remek köret készülhet, mivel megsütve cukortartalma karamellizálódik és isteni édes lesz, a tápanyagok pedig benne maradnak. Ehhez egyszerűen cikkekre kell vágni a megmosott gumót, majd tepsibe szórni, meglocsolni olívaolajjal és fűszerezni. A só és bors mellett a zöldfűszerek, például a kakukkfű is jól állnak neki. Ezután lefedve, 190 fokon süssük addig, amíg megpuhulnak a gerezdek, majd takarás nélkül pirítsuk meg őket. 

Dobhatunk mellé édeskumplit, sárgarépát, hagymát és fokhagymát is, a sült zöldség remek köret bármilyen hús mellé, de egy kis feta sajttal megszórva akár önmagában is laktató fogás lehet. 

A csodálatos szőlő

shutterstock_212716945.jpg

A szezon legnépszerűbb gyümölcse, a szőlő nem csak finom, de fogyasztása nagyon jó hatással van az egész szervezetre. Sokféle ásványi anyagot: káliumot, vasat,  magnéziumot, szelént, cinket, rezet, valamint C- és B-vitamint tartalmaz. 

Nőknek különösen ajánlott a fogyasztása, mivel a kálium erős vízhajtó hatása segít a hólyag és vese tisztításában és csökkenti a PMS tüneteit, továbbá segít az ilyenkor előforduló székrekedés elkerülésében is.  

Ha őszi fogyókúrába kezdenénk, bátran fogyasszunk szőlőt is: egy fürtben 80 kalória van, de magas glükóz tartalma energiát ad a sporthoz is.  

A szőlőből és az ősz másik kedvenc gyümölcséből, a körtéből remek emésztést segítő turmixot készíthetünk. Mossunk meg egy fürt otelló szőlőt, 1-2 körtét és 2 dl vízzel együtt turmixoljuk össze őket.  

Az ősz sztárja: a tök

shutterstock_727011799.jpg

Klasszikus őszi zöldség, a béta-karotinban gazdag, sárga húsú tök. Megsütve, levesnek, krémnek, salátának, sőt süteménybe is kiváló, ráadásul igazi tápláló vitaminbomba. 

Magas B6 vitamin tartalma mellett A-, C- és E-vitaminban, valamint cinkben is gazdag, fogyasztásáért a szemünk, a bőrünk is hálás lesz. Béta-karotin tartalma pedig a bőrünket segít megvédeni a káros sugarak ellen, de fogyasztásával a nyári barnaságunkkal is tovább megőrizhetjük.  

Párosítsuk az örök kedvenc vitamindús almával és készítsünk belőle egzotikus őszi levest! 

Ehhez kockázzunk fel egy vöröshagymát, pirítsuk meg és adjunk hozzá curry fűszerkeveréket és egy gerezd zúzott fokhagymát.  Erre dobjunk rá egy felkockázott sütőtököt és egy meghámozott, feldarabolt almát, sózzuk meg, öntsük fel fél liter vízzel és főzzük puhára. Ha kész, botmixerrel pürésítsük, adjunk hozzá 1 evőkanál mascarponét és 2 dl kókusztejet. Tálalásnál jól megy hozzá a pirított mogyoró és a szezámolaj is.

A bejegyzés trackback címe:

https://beautysecrets.blog.hu/api/trackback/id/tr8715006470

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása