Beautysecrets

A japán ecsetkészítés művészete

2018. november 30. - Beautysecrets

Az ecsetekre általában úgy tekintünk, mint egy eszközre, ami által a műalkotások létrejönnek, ritkán jut eszünkbe, hogy maga az ecset elkészítése is lehet igazi művészet. Pedig Japánban pont ez a helyzet! A következőkben bepillantást nyerhetsz egy japán ecsetkészítő műhelybe, majd pedig szót ejtünk a sminkecsetekről is és azok helyes ápolásáról.

wende-court-1542271_1280.jpg

Köztudottan Japánban készítik a legnagyobb gondossággal és legjobb minőségben a különböző ecseteket. Az ecsetkészítés tudománya évszázadokra nyúlik vissza és a hagyományos mesterfogásokon alapszik. Ez nem is véletlen, hiszen a japán kalligráfia négy kincsének egyikéről van szó, ami nem helyettesíthető semmilyen más ecsettípussal. Mint minden gyártásnál, a klasszikus művészecsetek gyártásánál is alapfeltétel a jó minőségű alapanyag. A legjobb ecseteket természetes állatszőrökből készítik.

Az állatszőrből készült ecsetek készítéskor az állatok szőre az erre a célra tenyésztett állatok nyírásával képződik. Fontos, hogy csak egészséges élő állatnak a szőrvégei megfelelőek, hiszen a frissen nyírt szőrvégek roncsoltak, töredezettek lehetnek, amiből nem lehet jó minőségű ecsetet készíteni. Az állatokat tehát nem lehet gyakran nyírni, mert meg kell várni, míg a szőr regenerálódik, és újra kifejlődik az egészséges, természetes szőrvég. A már foglalatba kerülő véget nyírják csak meg, hogy a megfelelő szőrhosszt elérjék.

9968f574.jpg

slider_kuepi_fertigung_0004_ebene_9.jpg

A hagyományos japán ecsetkészítés maga egy aprólékos, nagy precizitást kívánó, több lépéses folyamat. Először feldolgozzák a nyers szőrt. Az ecset fajtájától függ, hogy milyen szőrt használnak hozzá, lehet kecske vagy lószőr és az sem mindegy, hogy az állat mely testrészéről származik a szőr! Például a lószőr ecseteknél lehet az állat sörényéből származó szőr, a hátán lévő szőr vagy a mellső lábak és farok szőre. Az sem ritka, hogy vegyítik a különféle szőröket úgy, hogy az ecset belső és a külső rétege különböző szőrből való, vagy teljesen összekeverik a különféle szőrszálakat. Ezután kifésülik, összerendezik a szőrszálakat, és eltávolítják a visszafelé pöndörödő, illetve a hegy nélküli szálakat, majd egy gondosan megmunkált faformába   teszik a szőrt, hogy kialakítsák az ecset végső formáját. A fejet speciális ragasztóval rögzítik a nyélbe, melybe előzőleg a fejformához tökéletesen illő lyukat martak. Végül kialakítják az optimális sűrűséget és ecset hosszt, lehet hosszabb, rövidebb, egyenes vagy hullámos, attól függően, hogy mi lesz a későbbi funkciója.

A szintetikus „szőröket” főként a modernebb festőtechnikáknál használják, mint például az akrilfesték vagy a sminkeléshez használatos ecseteket is már sok esetben szintetikus szálakból készítik, mert könnyebben tisztítható, higiénikusabb és nem utolsósorban olcsóbb is. Persze egy jó sminkecset készlet még mindig nem a filléres kategória, de érdemes megvenni, mert ez a befektetés hosszú évekre szól. Ehhez viszont fontos megtanulni, hogyan kell az ecseteinket karban tartani.

cosmetics-2097507_1280.jpg

Ahogy a festőecsetekre, úgy a sminkecsetekre vonatkozik ugyanis, hogy nagy gondot kell fordítanunk az ápolásukra, ha azt szeretnénk, hogy sokáig megmaradjon a minőségük. De nem ez az egyetlen ok, amiért fontos a rendszeres tisztítás! Gondolj csak bele, az ecseted nap mint nap érintkezik a bőröddel, így nem csak a smink tapad meg rajta, hanem az arcbőrödön lévő olajok és szennyeződések is. Ezáltal idővel  elszaporodhatnak rajta a baktériumok, amik nem csak pattanásokat, de más fertőzéseket is okozhatnak. Ezért használat után mindig meg kell őket tisztítani. Adok két tuti tippet, hogy csináld:

A mindennapos tisztításhoz érdemes sebbenzint venni, ez pár száz forintért elérhető a gyógyszertárakban. Használat után ezzel fújkáld be az ecsetet, majd papírral töröld át, igazítsd formára és hagyd megszáradni. Fontos, hogy nedvesen ne tedd zárt helyre, mert bepenészedhet! Ez a módszer az ecset külső részén a fertőtlenítést elvégzi, ám időnként a belsejét is meg kell tisztítani. Ha naponta sminkelsz, akkor hetente egyszer, ha ritkábban, akkor elég havonta alaposabban átmosni az ecseteket. Ehhez a sminkmesterek bombabiztos tippje a babasamponos fürdetés. Sampon és víz 2:1 arányú keverékében áztasd az ecsetet 10 percig, majd felhabosítva a szappant alaposan mosd át az ecsetet, öblítsd le folyóvízzel és ismételd meg a műveletet két-háromszor, így biztosan minden szennyeződéstől megszabadítod. Végül jöhet a formára igazítás és a száradás. Amikor az ecseted elkezd hullani, vagy a szőrszálak vége össze-vissza kunkorodik, ideje lecserélni, de semmiképpen ne dobd ki! A régi darabokat használhatod például egy arcpakolás feltevéséhez is.

A bejegyzés trackback címe:

https://beautysecrets.blog.hu/api/trackback/id/tr2914397234

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása