Beautysecrets

Az illatok hatása a kisugárzásra, önbizalomra

2019. február 25. - Beautysecrets

Vannak egyértelmű dolgok a környezetünkben, amiről tudjuk, hogy hatással vannak ránk. Ha vége a télnek és melegszik az idő, ha kisüt a nap és több lesz a fény, ha egy kellemes zene szól, az mind pozitívan befolyásolják a hangulatunkat. A zavaró zajoktól, a hideg széltől, vagy borongós félhomálytól viszont ritkán érezzük magunkat jobban a bőrünkben.

shutterstock_1036450090.jpg

Arra viszont gyakran nem is gondolunk, hogy milyen erősen hatnak a hangulatunkra és az önbizalmunkra az illatok. Elég egy szippantás és máris sokkal jobban, vagy akár rosszabbul érezzük magunkat. Gondolj csak a reggeli kávé illatára. Aki szereti, annak már belekortyolni sem kell ahhoz, hogy élénkebb legyen tőle. De miért hatnak ránk ennyire erősen az illatok és miért érdemes foglalkozni velük?

A szaglásunk az egyik legkifinomultabb érzékszervünk, az ember kb. 10 000 különböző szagot tud megkülönböztetni. Van illat, ami egyikünkben kellemes érzéseket kelt, másra viszont nincs hatással, sőt akár rossz szagnak is minősítheti. Egy tanulmány szerint az, hogy mennyire érzünk kellemesnek egy bizonyos illatot és mennyire kapcsolunk hozzá pozitív érzéseket, nagyban függ a gyermekkori emlékeinktől, de még a kultúránktól, az otthonunktól is. Míg például Amerikában és Európában a citrusos illatokat vidámnak érezzük, a levendulát pedig inkább nyugtatónak, Japánban viszont a jázmin számít nyugtatónak és a rózsavíz vidámnak.

ei_edt_2019_pr_visual_01_horizontal_1.jpg

Szeret, nem szeret

Az emberi kapcsolatokban is óriási szerepe van az illatoknak. A kutatók szerint nincs még egy ilyen érzékszerv, ami idegi alapon ilyen erősen kapcsolódik az érzelmekhez, mint a szaglás. Az orrunk gyakran hamarabb elárulja, hogy vonzódunk e valakihez, mint ahogy mi magunk rájövünk. De gondoljunk csak a kisbabánk illatára, vagy arra, hogy mit érzünk, ha szerelmesek vagyunk. A másik természetes testszaga erős szimpátiát, vagy ellenszenvet is kelthet bennünk, amit az okát néha nem is tudjuk pontosan.

shutterstock_537199063.jpg

Szakemberek foglalkoznak az illatok pszichológiájával, hiszen a parfümök, mosószerek, kozmetikumok gyártásánál fontos tudni, hogy mitől érzünk jónak egy illatot és akarjuk újra megvásárolni a terméket. A kutatások során kiderült, hogy az agyunknak az a része, ahol a szagokat felismerjük, közvetlenül kapcsolódik az érzelmeket kezelő amigdalához. Ennek köszönhető, hogy egy illat azonnal érzelmeket kelt bennünk, ami aztán a teljes kedélyállapotra is kihat.

A rossz szagokat viszont megjegyezzük és hatásukra védekező reflexek alakulnak ki. A romlott étel szagától pl. azért lesz hányingerünk, hogy nehogy együnk belőle.

Az önbizalom támogatása

Ha tudjuk, hogy egy illat jó hatással van ránk, érdemes azt kihasználni. Az illatok képesek  befolyásolni a hangulatunkat, az önbizalmunkat is, tehát ha jobban szeretnénk érezni magunkat a bőrünkbe, vegyük körül magunkat olyan illatokkal, amiket igazán szeretünk és kellemesnek érzünk. Egy kutatás szerint a virág és a citrusos illatoktól érezzük magunkat leginkább jól, de ez egyénenként változhat, érdemes megkeresni azt, ami ránk van a legjobb hatással.

shutterstock_385517032.jpg

A parfümök, füstölők, öblítők illata egész nap körbe vehet, ahhoz hogy választani tudjunk közülük, érdemes megismerni néhány gyakori összetevőt és a hatásukat.

Levendula

Fejfájásra, stresszoldásra használt, régóta ismert nyugtató illat. A levendula illóolaját sok mindenre ajánlják, éjszakára a párnánkra csöppenthetünk belőle, de a bőrünknek, az emésztésünknek is jót tesz. A  virág fűszeres, aromás illata sokáig kitart, harmóniát kelt, frissítő és nyugtató.

Citrus

A citrusok illata a frissesség, tisztaság érzetét kelti, ezért ilyenek gyakran a tisztítószerek, de a parfümök is. Egy amerikai vizsgálatban a résztvevők látatlanban is tisztábbnak, kellemesebbnek és nőiesebbnek ítélték meg azt, akit citromos illatúnak éreztek. A citrom, narancs, grapefruit illata frissít, ösztönöz és jókedvre derít, érdemes hát körülvenni magunkat vele.

shutterstock_1165184785.jpg

Fahéj

Klasszikusan téli illat, a karácsonyi sütemények, a mézeskalács miatt a téli ünnepek nyugalmát és meghittségét juttatja eszünkbe, de érdemes az év többi részében is illóolajként használni. A nyugtató hatású fűszer közérzet javító és gondűző aromája afrodiziákumként is hathat ránk, így télen nyáron jót teszünk, ha néha beleszippantunk a fahéj illatba. 

Rózsa 

Az egyik legkellemesebb alapillat, ami mindenkiben kellemes érzést teremt. Ha az önbizalmunk növelése a cél, használjunk rózsa illatú testápolót vagy párologtassunk illóolajat. Akár a fejfájásra is jó hatással lehet. A friss, érzéki illat romantikus, gyöngéd érzelmeket ébresz, egy randevúra jó választás lehet egy rózsás, könnyű parfüm is. 

shutterstock_445421167.jpg

Vanília 

Édes, játékos illat, amitől összefut a szánkban a nyál. Általában kedves, boldog pillanatokat idéz, így nyugta és magabiztossá tesz. Hatékony kedélyjavítónak tartják, érdemes vanilía illatú gyertyákkal, vagy füstölőkkel elűzni magunktól a rosszkedvet.



A bejegyzés trackback címe:

https://beautysecrets.blog.hu/api/trackback/id/tr1314645713

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása