Beautysecrets

Milyen napvédő termékek közül választhatunk és melyik mire jó?

2019. március 27. - Beautysecrets

Ahogy a sötét, borús tél után kitavaszodik, nem győzünk örülni a meleg napsütésnek. Az első napokban még keressük a napos foltokat, beletartjuk az arcunkat a fénybe és örülünk, hogy vége a télnek. Ám ez a langyos, ártalmatlannak tűnő finom napsugár hamar perzselő forrósággá válik, az átmeneti időszak rövid és bizony itt az ideje annak, hogy megvédjük a bőrünket az éltető, ám veszélyeket is tartalmazó napsugárzástól. 

shutterstock_1100706635.jpg

Az UV szűrőt tartalmazó nappali arckrém használata tavasztól a szépségrutinunk része, de szabadtéri sportoláshoz, vízparton és városnézés közben komolyabb napvédelemre van szükségünk. Rengeteg féle termék közül választhatunk, amiket különböző kiszerelésben kínálnak. De melyik mit tud és mire való? 

Az UV sugárzás fajtái

Először is érdemes tisztában lenni azzal, hogy mit is jelent az UV védelem. A napfény egy sugárzás, aminek egy meghatározott, 100 és 400 nanométer közé eső hullámtartománya az UV (ultraviola) sugárzás. Ezt bontják tovább UV-A, UV-B és UV-C sugár tartományra. 

UV-C

Ezek a sugarak elnyelődnek az atmoszférában és az ózonrétegben, de az elvékonyodott ózonréteg területén elérhetik a földfelszínt. Bőrgyulladást, késői pigmentálódását, a bőr felső rétegének megvastagodását okozhatja, illetve erősen irritálja a szemet. 

UV-B

Ez a sugárzás felelős a napsütés okozta rákképződésért, de erre a tartományra van szüksége a szervezetünknek a D-vitamin előállításához is. A szervezet melanin-pigment termelésével védekezik ellene, ami a bőr barnulását eredményezi. 

UV-A

Ez a sugárzás károsítja a kollagénrostokat, így hozzájárul a bőrünk öregedéséhez. Mivel képes károsítani a DNS-t reaktív gyökök létrehozásával, a bőrrák kialakulásában is szerepet játszhat. 

A sugárzás minden bőrtípusra másképpen hat, vannak akik érzékenyebben reagálnak a napsütésre, mások sosem égnek le, de a megfelelő fényvédelem mindenkinek nagyon fontos. 

8_aaaaa.jpg

Kiszerelések

Felhasználástól, bőrtípustól függően választhatunk a különböző napvédelmet ígérő termékek közül. Alapvetően ajánlott megbízható, jó minőségű terméket keresni, amik a magas faktorszám mellett természetes, növényi alapanyagokkal támogatják bőrünk védelmét. 

Olajok

A napozáshoz használt olajak általában könnyű, selymes textúrájú anyagok, ami a napvédelem mellett egy lépésben táplálják is a bőrt. Ha ezt választjuk, olyan terméket keressünk, ami alkoholmentes, ásványi olajmentes és vízlepergető. A napolajokat általában inkább csak a testre javasolják. 

Naptejek

A könnyű, illatmentes naptejek gyakran néha színezettek, hogy biztosan lássuk, hol kentük be magunkat. Könnyen beszívódnak, a strandoláson kívül sportoláshoz, aktív pihenéshez is ezek a termékek javasoltak. Keressünk jó minőségű, magas fokú védelmet nyújtó naptejet, ebből találhatunk olyat is, ami az arcunkat és a testünket egyaránt védi és táplálja. Érdemes hidratáló hatású, alkoholmentes, könnyű textúrájú naptejet választani, használatával megelőzhetjük a bőr idő előtti öregedését és a sötét foltok kialakulását is elkerülhetjük. 

Naptejekből találunk flakonos és spray változatot is. A spray könnyű használata praktikus, a permetezett naptej a bőrre fújva könnyebben feloldódik, így nem hagy fehér réteget maga után. Ha sportoláshoz keresünk napvédőt, válasszunk olyan vízálló terméket, ami egyben izzadság taszító is. 

shutterstock_608739416.jpg

Habok

Itt általában csak a kiszerelésben van különbség, hasonlóan összetételükben a naptejekhez hasonlóak, ám a habos állag segít az alaposabb felvitelben. 

Krémek

Az arcra kínált termékek általában krém állagúak. Magas fényvédelmet ígérnek, ideálisak a pigment foltok megelőzésére és gyengéden táplálják az arc bőrét. Segítenek megelőzni az idő előtti bőröregedést, strandoláshoz, sportoláshoz is használhatjuk őket. 

Bármilyen kiszerelést, textúrát is választunk, fontos hogy a napozás előtt fél órával kenjük fel a bőrünkre és minden fürdés, illetve alaposabb izzadás után kenjük újra magunkat. Ha a fényvédelem mellett ápolásra is vágyunk, keressünk természetes összetevőjű napvédőket. A shea vaj, az aloe vera, a vizijácint, vagy a Kau Pe virág segít abban, hogy a bőrünk egészséges és ép maradjon a napsugárzás káros hatásai ellenére is.

8_2_aaaa.png

A napozás után

A nyári bőrápolás nem ér véget a naplementével. Ha napoztunk, vagy csak kint voltunk a szabadban és a sugárzás érte a bőrünket, megérdemel egy kis plusz ápolást is, amivel ráadásul a megszerzett barna színünket is megvédhetjük. Erre valók a napozás utáni termékek, amik szintén több féle kiszerelésben kaphatóak: testápoló krémek, hűsítő zselék, vagy akár zuhanyozás közben használható, lemosható formában is.

A bejegyzés trackback címe:

https://beautysecrets.blog.hu/api/trackback/id/tr1114716975

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása