Beautysecrets

Az olasz stílus és kultúra: a La Dolce Vita

2019. június 07. - Beautysecrets

Olaszországról a napsütés, az életöröm, az igényes stílus, a jó ételek az életszeretet jut eszünkbe, nem véletlenül. A La Dolce Vita, azaz az édes élet érzése az olasz emberek vérében van. A gazdag kultúrájú ország múltja és jelene is sok izgalmat rejt, amit akkor is érdemes közelebbről megismerni, ha épp nem Olaszországba tervezed a nyaralást. 

shutterstock_789017482.jpg

Kultúra

Az olaszok szeretik jól érezni magukat. Szeretnek mulatni, jókat enni, együtt lenni a barátokkal, a családdal és közösen megülni a hagyományos ünnepeket. Számos látványos fesztivált rendeznek, minden városnak van operaháza, ezek közül a leghíresebb a milánói La Scala. A művészet szeretete anyagi helyzettől, rangtól független, az  opera, a mozi, a színház, vagy a múzeumok minden olasz embert megmozgatnak. 

Olaszország remek filmművészetéről is híres. Az egész világ ismeri és szereti Fellini, Pasolini, de Sica, Visconti és a többi híres olasz rendező filmjeit. A régi filmek közül az egyik legismertebb az Édes élet (La Dolce Vita), de napjainkban is számtalan remek olasz film készül, amik csodálatosan visszaadják az olasz stílust és életérzést. 

dolce-gabbana-homme-printemps-ete-2016-campagne-3.jpeg

Nyelv

Az olasz nyelvnél nincs dallamosabb, még akkor is jó hallgatni, ha nem értünk belőle egy szót sem és nem tudjuk pontosan, hogy most udvarlás, vagy veszekedés folyik. A szenvedélyes kézmozdulatokkal kísért beszélgetés az olasz hangsúlyozásnak köszönhetően nagyon szórakoztató még nyelvtudás nélkül is. 

Az olasz nyelv a 13. századi firenzei nyelvből származik. Sok dialektus létezik, a legelterjedtebb a nápolyi, ezt ötmillióan beszélik. A nyelv tele van érdekességekkel: a leghosszabb szó a precipitevolissimevolmente (nagyon gyorsan) és két szó is létezik, amiben nyolc egymást követő magánhangzó van. A cuoiaiuolo (bőrdíszműves) és ghiaiaiuolo (kaviccsal dolgozó ember).

Gasztronómia

A világ legelterjedtebb és legnépszerűbb konyhája az olasz. Olasz ételeket, azaz pizzát, tésztát esznek a világ legeldugottabb csücskében is, hiszen egyszerű és finom ételekről van szó. 

A remek éghajlati viszonyoknak, a sok napsütésnek és a tenger közelségének köszönhetően kiváló alapanyagok teremnek az országban. Az olaszoknak az étkezés ráadásul nem csak egyszerű táplálkozás, hanem minden alkalom egy társasági esemény, egy valódi ünnep. 

shutterstock_752193541.jpg

A pizza mellett a tésztafélék a legnépszerűbb fogások, amikhez mindig frissen kifőtt, „al dente” állagú, azaz harapható tészta az alap, majd erre jön az olívaolaj és a különböző friss alapanyagokból készülő szószok és öntetek. Erre kerül a sajt, amiben az olaszok szintén kiválóak: az olasz sajtok világhírűek. Kedvelik a húsokat is, a leghíresebb a  pármai sonka, amit előételként vagy pizza feltétként mi is jól ismerünk. A tenger közelségének köszönhetően a halfélék és a tenger gyümölcsei is népszerűek, ezeket leginkább tésztaételekben, vagy rizottóként fogyasztják. A desszertek is isteniek, mindenképp kóstoljunk meg egy igazi mascarpone alapú tiramisut és a könnyű panna cottat is. 

knueppel-compagnon_dolce-gabbana.jpg

Stílus

Az ország 11-16. századi művészeti fejlődésével egy időben  a divatipar is fejlődésnek indult. Velencében, Milánóban, Nápolyban, Firenzében és Vicenzában megkezdődött a divatholmik kereskedelme: kalapok, kozmetikumok, ékszerek cseréltek itt gazdát. Egy rövid átmeneti hanyatlás után az 1950-es évektől az olasz divat ismét az élre tört és felzárkózott a francia mellé. 

Egy olasz embert könnyen felismerünk arról az utánozhatatlan jól ápolt eleganciáról és stílusról, ami a vérében van. Fontosnak tartják a külső megjelenést, az alkalomhoz illő stílust és az egyediséget is, akár egy legegyszerűbb hétköznapon is. Remek érzékük van ahhoz, hogy egyedi és igényes outfiteket állítsanak össze, akkor is ha nem engedhetik meg maguknak, hogy híres olasz tervezők ruháit viseljék. Nem félnek a csillogástól, odafigyelnek a jó minőségű kiegészítőkre és magabiztosak. 

milan-fashion-week-spring-summer-2019-street-style-89-of-137.jpg

Az olasz divatipar mindig is világhírű volt, mára az ország a világ legmeghatározóbb divat nagyhatalmai közé került. 

Az olasz divatiparra óriási hatással voltak a világhírű tervezők, mint Elsa Schiaparelli, Gucci, Versace, vagy a Stefano Gabbana és Domenico Dolce által alapított Dolce & Gabbana, akik már több, mint 30 éve az egyik legnagyobb luxusmárkának számítanak az országban.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://beautysecrets.blog.hu/api/trackback/id/tr1914877964

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása