Beautysecrets

Olaszország, a kávé szerelmeseinek paradicsoma

2019. június 24. - Beautysecrets

Ha Olaszországba utazol, készülj fel arra, hogy hiába tudod pontosan, milyen kávét szeretsz, az első kávé megrendelése zavarba fog hozni. Annyi féle és fajta kávéval találkozhatsz a  legegyszerűbb kávézóban is, hogy biztos nehéz lesz a választás. Olaszországban ugyanis művészi szinten, szigorú szabályok és szokások mentén zajlik a kávéfogyasztás, amiket érdemes előre megismerni. 

shutterstock_328300169.jpg

Persze nem fognak elzavarni akkor sem, ha például délután kérsz egy cappuccinot, de hogy furcsán fognak rád nézni, az biztos. Ha szeretnéd elkerülni a ferde tekinteteket, vagy csak egyszerűen érdekel az olasz kávékultúra, olvasd át, mire számíthatsz. 

Az olasz kávé története Velencéből indult, ide érkeztek az első kávészállítmányok és terjedtek el az egész országban. Itt nyílt meg a XVII. században az első kávézó is, ha Velencében jársz, térj be e feketére az 1720 óta nyitva tartó Caffè Florian-ba. A kávé népszerűsége az első megjelenése óta töretlen és összeforrt az olasz kultúrával. Nem csak fogyasztják, de a pörkölt sós kávé aroma parfümök, a Dolce & Gabbana illatainak gyakori összetevője is. A The Only One 2 illat ikonikus kávé-ibolya kézjegyét az új illatban púderes vörös rózsa jegy egészíti ki.

dg_beauty_the_only_one_2_pr_shot_1.jpg

Tej: csak délelőtt

Nálunk a Cappuccino és a Latte vezeti a népszerűségi listát, ha könnyű, finom kávéról van szó. De jobb ha tudod: Olaszországban a tejjel készült kávékat csak délig szokás kikérni. Ilyenek a Cappuccino, Caffé Latte és a Latte Macchiato is. Ezeket étkezés előtt isszák, de az ebéd után már nem szokták fogyasztani. Persze ne félj attól, hogy megtagadják tőled, de hogy megmosolyognak majd, azt biztos.

shutterstock_230574790.jpg

Ne ülj le!

Nem elég, hogy délután nem szokás tejeskávét kortyolgatni, az olaszok ráadásul állva dobják be a feketéjüket. Leggyakrabban kis kávét isznak, de gyakran és a pultnál állva. Persze ha beszélgetés mellé kávéznának, akkor is leülnek, de csak ha egy kávét szeretnének, akkor azt állva, egy hajtásra teszik. Ezt Caffé dei Ritti-nek, azaz függőleges vagy felállós kávénak is nevezik. Sok kávézóban és bárban a pultnál fogyasztott kávé olcsóbb is, mintha az asztalhoz kéred. 

shutterstock_793480939.jpg

Presszótól a tejeskávéig

Ugyan nem szeretik túlbonyolítani a kávézást, rengeteg féle kávéval találkozhatsz majd. Ezek közül a legnépszerűbbek mindenhol jelen vannak, nagyobb kávézókban pedig végtelen hosszú lista vár majd rád. 

Cappuccino: A nálunk legnépszerűbb klasszikus a felgőzölt tejhabbal készített kávé. Ebből is több félével találkozhatunk, attól függően, hogy több vagy kevesebb tejjel, pressztóból vagy koffeinmentes kávéból készítik. 

Latte macchiato: A hagyományos tejeskávé, ahol a sok-sok tejhez egy kis kávé is kerül. 

Un caffè: Ha egy rövid, erős, fekete, pultnál felhörpinthető kávéra vágysz, ezt kérd. A kis adag meg fog lepni, de a klasszikus olasz fekete kevés, viszont méregerős. 

Caffè macchiato caldo: Ha nem tudod tej nélkül meginni a feketédet, így kérd. Ebben épp egy cseppnyi meleg tej van. 

Caffè macchiato freddo: Ugyanaz, mint a caldo, csak itt hideg tejjel kapd az erős feketét. 

Caffè macchiato freddo con latte scremato: Ha jobban szereted a tejszínt, ez a te kávéd. Eszpresszó, kis hideg tejszín. 

shutterstock_413980987.jpg

Caffè schiumato: Ha ilyet kérsz, akkor egy kis adag felgőzölt tejhab veszi el a presszód feketeségét. 

Caffè corretto: Az északi területeken népszerű kávéba alkoholt is tesznek. Ez leggyakrabban grappa, vagy egy sambuca. 

Caffè doppio: Az általunk megszokott presszó kávéhoz hasonló mennyiségű fekete, azaz két presszó kávé egyben. 

Caffè lungo: A kis feketekávé vizesebb változata, azaz hosszú kávé. 

Caffè ristretto: Nálunk is népszerű, sűrű, 20 ml-es adag. Erősebb és kisebb, mint egy sima presszó. 

Caffè freddo: A nyár sztárja, jéggel és tejszínnel készülő hideg kávé.

A bejegyzés trackback címe:

https://beautysecrets.blog.hu/api/trackback/id/tr8314888798

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása