Beautysecrets

Tudtad, mi mindenre jó a levendula?

2018. október 04. - Beautysecrets

Aki látott már június közepén teljes pompájában virágzó levendula mezőt, az biztosan megérti, miért rajonganak ezért a növényért szerte a nagyvilágban. Csodás aromája és nőies színe mellett azonban számos egyéb jó tulajdonsága is van, ugyanis az egyik legrégebben ismert gyógynövényünkről van szó: már az egyiptomiak és a rómaiak is tudták, hogy kívül-belül kezelhetjük vele magunkat. Most van a levendula másodvirágzása, úgyhogy elmondom, mi mindenre jó és hogyan használhatod ki te magad is az értékes tulajdonságait! Végül pedig megosztanék veled egy fürdőgolyó receptet, ami segít majd a stresszes napokon ellazulni, hogy a lehető leghamarabb visszanyerhesd a legjobb formádat.

lavender_field_flowers_purple_flora_floral_lavender_lavender_flowers_blue-483682.jpg

Egyes források szerint Kleopátra nemcsak a bőre szépítésére használta a levendulát, hanem a csuklójára csepegtetett levendula esszenciát használta Julius cézár szívének meghódítására. Ha ez nem lenne elég meggyőző, hogy milyen értékes ez az egyszerű kis lila növény, a kivételességét mi sem igazolja jobban, mint hogy Tutankhamen fáraó szarkofágjában is találtak levendulát és amikor 1922-ben felnyitották a sírját - háromezer évvel a fáraó halála után -, a leírások szerint a levendula illata még mindig finoman érezhető volt.

Sokunk számára a levendula illata a gyerekkorunkat idézi. Nagyanyáink kis tasakokba zárva a szekrénybe rakták, hogy elűzze a molyokat, ám az idő múlásával egyre több területen fedezik fel e növény értékeit. A levendula virága, levele és szára egyaránt felhasználható, akár szárítva, akár frissen. Ha te magad szeretnéd begyűjteni, arra figyelj, hogy teljes virágában, hosszú szárral érdemes leszedni, így a virágát könnyebben lemorzsolhatod.

dj9b1460.jpg

A gasztronómia újabban rajong érte, mivel ehető, szóval érdemes kísérletezni vele!  Kis mennyiségben ételekhez, salátához adhatod, főzhetsz dzsemet belőle, vagy ízesíthetsz vele gyümölcslekvárokat: az eperhez és a sárgabarackhoz is nagyon jól illik! Készülhet belőle szörp, szirup, a sütiket pedig díszítheted és ízesítheted is vele. Figyelj rá, hogy melyik levendulatípust választod ehhez, mert a különféle eredetű levendulafajok más-más illattal, zamattal és állaggal rendelkeznek és a szépségápolásban használatos esszenciák nem feltétlenül egyeznek meg a konyhában használatos társaikkal! 

A levendulát a gyógyászatban már ősidők óta használják, jótékony hatásai tudományosan is kimutathatók. Antibakteriális, görcsoldó, gyulladáscsökkentő nyugtató, keringésjavító, immunrendszer erősítő, fájdalomcsillapító és gombaölő hatású. A levendula neve a latin lavare (mosni, megmosni) szóból ered és egyértelműen utal rá, hogy a rómaiak, - akik tökéletesen tisztában voltak a növény gyógyító tulajdonságaival-, a fürdővizükbe levendula esszenciát öntve kúrálták számos egészségügyi problémájukat.

lavande5_jeanpicon.jpg

Hogyan segíthet neked a mindennapokban? Főzhetsz például teát belőle: forrázz le 2 teáskanál levendulavirágot egy csészényi vízzel, fedd le és hagyd állni 10 percig majd szűrd le: enyhíti a fejfájást és a feszültség okozta, lelki eredetű gyomorpanaszokat is. A levendulaolajat használhatod inhaláláshoz ha megfáztál, vagy masszázsolajnak, mert remekül ellazítja az izmokat, ha pedig a samponodba teszel belőle pár cseppet, segít a hajhullás megállításában!  

A levendula olaja a parfümiparnak is az egyik kedvelt alapanyaga, de nem mindegy, hogy 39 alfaja és számos hibrid faja közül melyiket használják! A Carla Levendula - amit a gasztronómiában is gyakran használnak-, egyszerre tiszta és egyszerű, mégis különleges az utánozhatatlan, pikáns aromájával. Ezt az izgalmas fajtát használták például a Guerlain ház új parfümjének megalkotásakor, mert a parfüm készítője egy különleges és ritka levendula fajtát keresett a tökéletes illatkompozíció elkészítéséhez.  

guerlain_lavande_monguerlain.jpg

Ha a hétköznapokban sok stressz ér, előfordul, hogy nehezen alszol el, érdemes kipróbálnod, mire képes a levendula esszencia. Készítsd el otthon ezt a levendulás fürdőgolyót és próbáld ki lefekvés előtt! 

Amire szükséged lesz hozzá:

Száraz összetevők

- 100 gramm szódabikarbóna
- 50 gramm citromsav (porrá őrölve)
- 25 gramm étkezési keményítő (én kukoricakeményítőt használok)
- 25 gramm só (a só és keményítő aránya változhat, összesen 50 gramm legyen)
- szárított virágszirom, gyógynövény (csak ha szeretnéd)

Nedves összetevők

- 30 gramm kókuszzsír folyósra langyosítva, de próbálkozhatsz egyéb olajjal, zsírral is. A szőlőmagolaj is kiváló bőrápoló, sőt az olívaolaj is tökéletes
- 50-60 csepp levendula illóolaj

Elkészítés:

  1. Külön összekeverem a száraz és nedves összetevőket, majd összeöntöm őket és az elegyet masszává dolgozom!
  2. Golyókat formázok a kezemmel. Jó erősen összenyomom és hűvös helyre rakom szikkadni. Fontos, hogy nagyon összenyomd, különben szétesik. Jót tesz neki, ha 2-3 napig szikkad, de ha sürgős, akár 1-2 óra pihenés után is használható.

VIGYÁZZ, nehogy a készítés során víz érje a masszát, mert elkezd pezsegni és tönkremegy, mielőtt felhasználhatnád! 

A recept forrása: naturan.blog.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://beautysecrets.blog.hu/api/trackback/id/tr6114279205

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása