Beautysecrets

Minden, amit tudni akartál a vaníliáról!

2018. október 26. - Beautysecrets

A vanília a világ egyik legismertebb és legkedveltebb fűszere. Csodás illatának és aromájának köszönhetően rendkívül széles körben használják: a fagylaltok, sütemények és likőrök szinte elképzelhetetlenek nélküle, de a szépség- és gyógyszeriparban is rendkívül fontos alapanyag, a parfümöknek pedig az egyik alap összetevője. Ebben a cikkben beavatlak a felfedezésébe, termesztésébe, számos érdekességet megtudhatsz a felhasználásáról, sőt, két szuper receptet is mutatok a végén, amik segítségével saját készítésű karácsonyi ajándékkal lepheted meg a szeretteidet!

vanilla1.jpg

A vanília az orchidea-félék családjába tartozik - ami azt illeti, ez az egyetlen orchidea fajta, aminek a termése ehető. Mexikóban, Hondurasban és Costa Ricában bennszülött, évelő kúszó növény csodaszép fehér, vagy sárga virágokkal. Nagyjából 110 fajtája ismert, fűszerként főleg 4 fajának a termését használjuk: a madagaszkárit, a Bourbont, a tahitiit és az indonéz nemesített változatot. Az aztékok a 16. században jöttek rá, hogy a nyersen amúgy ehetetlen termés érlelés, szárítás hatására fenséges ízű fűszerré alakul át. Európába a spanyol hódítókkal érkezett: Cortez annyira megszerette az azték uralkodó vaníliás kakaóját, hogy zsákszámra hozott belőle Mexikóból Spanyolországba.

Ahogy a vanília elindult világhódító útjára, Mexikón kívül több országban is megpróbálkoztak a termesztésével, de sajnos sikertelenül: virágzott ugyan a növény, de termést nem hozott. 300 évbe telt, mire egy belga botanikus, Charles Morren rájött, hogy egy kizárólag Mexikóban élő méhfaj tudja csak beporozni a vanília virágát, ezért nem teremnek a növények. Van, aki itt feladná az egészet, de persze nem ez történt. Ehelyett átálltak a kézi beporzása, és a mai napig mindenhol, ahol nem őshonos a növény, így termesztik. Ez azonban egyáltalán nem olyan könnyű feladat!

vanilla2.jpg

A vanília ugyanis évente egyetlen egy napon virágzik, és ha akkor nem történik meg a beporzás, akkor termése sem lesz. Így hát ezt a folyamatot igen gyorsan és gondosan kell elvégezni. Ezt követően még 8-10 hónapnak kell eltelnie, mire a termés beérik, és csak ezután jön a feldolgozása, ami egy közel fél éves procedúra. Ezzel az eljárással egy növény évente 100-150 termést hoz, amiből 25 dkg vaníliapor lesz összesen! Nem csoda, hogy a sáfrány után ez a világ legdrágább fűszernövénye: 100 grammjáért akár 8500 forintot is elkérhetnek.

Ez lehet az oka annak, hogy a saját háztartásunkban általában inkább vaníliás cukrot használunk, amiben jó ha tudod, hogy valójában nem is igazi vanília van: a növény fő hatóanyagát, a vanilint ugyanis mesterségesen is elő lehet állítani. A világhírű éttermekben és cukrászdákban azonban, ahol jelentős mennyiségben alkalmazzák ezt a fűszert, szakértők választják ki, hogy mely fajtát használják az ételeik megalkotásához. Ha szeretnél te is igazi vaníliás cukrot, nem lesz nehéz dolgod. Legközelebb, amikor sütit készítesz, vegyél valódi vanília rudat az üzletben, és miután a kikapart belsejét a süteményhez adtad, a héját tedd cukorba. Ha több rudat használsz intenzívebb lesz az íze, de nem kell belőle sok, mert egy nagyon erős, aromás fűszerről van szó. Ez a legjobb és legolcsóbb módszer, - a kis rúd sokáig megőrzi az aromáját, így elég a cukrot időről időre utána tölteni, annyi a lényeg, hogy tarts lezárva, sötét helyen.

vanilla-719063_1280.jpg

A vaníliának nem csak a gasztronómia köszönhet sokat, számos pozitív hatása ismert még. Legfőképp kedélyjavító, idegnyugtató és étvágynövelő, segíti az emésztést is, és közömbösíti a gyomorsavat. Antioxidánsokkal is rendelkezik, így rákellenes hatása is igen erőteljes, a kemoterápiában pedig étvágyjavítóként alkalmazzák. Használhatod a vaníliát illatterápiára is: szakértők szerint csökkenti a szorongást, megnyugtat és jókedvűvé tesz. Mindezek mellett széles körben ismert és elismert afrodiziákum! Már az azték kultúrában is tudtak vágyfokozó hatásáról, és ezt számos kutatás is alátámasztotta. Szóval ha szeretnéd a párodat hangulatba hozni, dörzsölj egy nagyon kevés vanília kivonatot a nyakadra vagy a csuklódra.

A vaníliából gasztroajándékot is készíthetsz karácsonyra, egészen biztos, hogy nagy örömet szerzel vele a főzni szerető, ínyenc rokonaidnak vagy barátaidnak!

Ilyen például a vaníliakivonat, amit desszertekhez, fagyikhoz felhasználhatnak majd, ennek mostanában kell nekiállni, ha szeretnéd, hogy karácsonyra rendesen összeérjen.
Hozzávalók:
- 1 rúd vanília (az intenzívebb ízért lehet több is)
- annyi jó minőségű vodka, amennyi ellepi

Vaníliarúdból olyat válassz, ami még puha (ha csomagban van, tapogasd meg), nem jó a teljesen összeaszott. Hosszában vágd félbe, majd tedd az üvegbe a ruda(ka)t, és öntsd tele vodkával. Dőlj hátra, mert legalább egy hónap, míg ebből igazán jó kivonat lesz. Néha majd azért rázd össze, és ne ijedj meg, a kis magok az alján teljesen rendben vannak. Apró üvegcsékben igazán jól mutat.


A vanília szirup elkészítése is nagyon hasonló, de nem sütéshez ajánlom. Ivásra viszont annál inkább!
Hozzávalók:
2 csésze víz
2 csésze cukor
1/2 teáskanál vanília kivonat

Elkészítés:
1. Egy edényben melegítsünk vizet, majd adjuk hozzá a cukrot, és alacsony majd közepes lángon, folyamatos kevergetés mellett olvasszuk fel teljesen a cukrot.
2. Keverjük hozzá a vanília kivonatot.
3. Vegyük le a tűzről, és hagyjuk kihűlni, és tölcsér segítségével öntsük át a vanília szirupot egy zárható üvegpalackba.

A bejegyzés trackback címe:

https://beautysecrets.blog.hu/api/trackback/id/tr1914316891

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása