Beautysecrets

Illatok mesterei: a Guerlain család története

2018. október 31. - Beautysecrets

Idén ünnepli 190 éves fennállását a Guerlain-ház. 1828-at írtak, amikor Pierre-François Pascal Guerlain megnyitotta első üzletet Párizsban, és 25 év kemény munkájával elérte, hogy „Őfelsége szabadalmazott parfümőrévé” nevezzék ki. Ezután Európa számos királyának és királynőjének alkotott parfümöket. A különleges szépségápolási termékek és illatok receptúrái generációkon át öröklődtek a Guerlain családban, a tehetséggel együtt, melynek a családi vállalkozás és az egész szépségipar nagyon sokat köszönhet.

quisommesnous_00-hero_6.jpg

Pierre-François Pascal Guerlaint, az alapítót nem csak rendkívüli szaglással áldotta meg a sors, de remek kémiai tehetséggel és kifinomult üzleti érzékkel is. A Rue de Rivoli 42 szám alatti boltjában annak megnyitásakor saját maga készítette kozmetikumokat, szappanokat és illatszereket árult. Kínosan ügyelt arra, hogy csakis csúcsminőségű alapanyagokkal dolgozzon és vásárlói a lehető legjobb kiszolgálást kapják. Készített púdereket, rizsporokat és korrektorokat is - utóbbiakat főleg a háborús sérülések, sebhelyek leplezéséhez -, sikerét mégis kivételes orránál köszönhette. Nem egyszerűen arról van szó, hogy rendkívül jó érzéke volt az illatok megkomponálásához, de Monseur Guerlain a vevői személyiségéhez legjobban illő parfümöket alkotott. Hamarosan nem csak az előkelő hölgyeknek és uraknak, de társasági eseményekhez is készített kompozíciókat.

Addigi karrierje csúcsát jelentette, amikor 1853-ben III. Napóleon feleségének, Eugénia császárnőnek komponált  illatot. Az Eau de Cologne Impérial a maga korának divatjához teljes mértékben illeszkedő, citrusos, rózsás, jázminos akkordokkal szőtt kreáció volt. A napóleoni méhecskemintával díszített flakon tartalma tökéletesen találkozott a császárnő ízlésével. Ettől kezdve sorra kapta a megrendeléseket európai uralkodóitól. Vásárlói között volt Viktória és Erzsébet királynő, III. Sándor orosz cár, spanyol Izabella, sőt, még Sissi is! Pierre-Françoisnak köszönhetjük a rúzs ma ismert formáját is, ő  volt az első ugyanis, aki az ajakszínezőket hosszúkás, kézbe illő tégelyekbe zárta.

jicky.jpg

Pierre-François halála után, 1864-ben a parfümház vezetését  fiai, Aimé és Gabriel Guerlain vették át. Aimé örökölte apja parfümkreátori képességeit, így ő lett a márka Orra, Gabriel pedig a vállalkozás üzleti részével foglalkozott. Aimé nevéhez fűződik az első modern parfüm, a szó valódi értelmében ő ennek a megalkotója és feltalálója. A Jicky névre keresztelt, mindmáig kapható illatot 1889-ben mutatták be. Elsöprő sikert aratott, és nem érdemtelenül, hiszen valóban korszakalkotónak számított. Amié volt az első, aki a természet aromáit szintetikus illatjegyekkel párosította, teljesen egyedülálló és modern kompozíciót hozva így létre. A  Jicky többé már nem a természetet kívánta másolni, hanem érzelmeket, érzéseket hivatott kifejezni. Fő összetevői - bergamot, rózsa, jázmin, vanília, tonka bab, írisz - azóta is a Guerlain parfümök lelkét adják, kisebb-nagyobb arányban minden egyes alkotásban megtalálhatóak. 

1890-ben az unokaöccs, Jacques Guerlain vette át a parfümőri pozíciót. Az örökség jó kézbe került, hiszen Jacques közel 400 különböző illatot alkotott, az ő nevéhez fűződnek olyan hírneves parfümök, mint a L’Heure Bleue, a Mitsouko és a Shalimar. Emellett a Guerlain szépségápolási cikkeinek kínálata is jelentősen bővült, lemosók, emulziók, púderek, krémek színes skálájával. Jacques rajongott a művészetekért, lenyűgözte a festészet és az illatokra is úgy tekintett, mint önálló műalkotásokra. Az 1912-es L’Heure Bleue-vel az impresszionizmus szépsége előtt tisztelgett, az 1919-ben bemutatott Mitsouko pedig Japán iránti lelkesedését tükrözi. Leghíresebb illata mégis a Shalimar, mely a legelső orientális parfüm volt a világon. A meleg, balzsamos, luxust idéző kompozíció tökéletesen ragadta meg és adta vissza a '20-as évek bohém világát. Valódi mestermű, melynek neve egy igaz szerelem előtt állít emléket: Shah Jahan szeretett feleségét Mumtaz Mahalt korán elveszítette, az asszony meghalt szülés közben. Felesége és szerelmük emlékére Shah Jahan felépítette a Taj Mahalt és a Shalimar kerteket. Jacques volt az első orr, aki körbeutazta a világot, hogy újabb és újabb alapanyagokat kutasson fel. 1914-ben megnyitotta üzletét a francia főváros legelőkelőbb utcájában, Champs-Elysées 68. szám alatt, mely máig működik. Ez a palota kívül-belül maga a csoda, ha Párizsban jártok, mindenképpen látogassátok meg!

guerlain-10350.jpg

68cel_mag_article_925x521-polbaril_2.jpg

A II. Világháború majdnem véget vetett a sikertörténetnek: a gyárat, ahol a több mint száz év alatt alkotott parfümök és szépségápolási termékek receptjeit tartották, bombatalálat érte. Csodával határos módon csak a széf sérült meg, a benne tárolt iratok épségben maradtak. 1955-ben Jacques szépségiskolát nyitott, hogy az ide jelentkezők elsajátíthassák a márka által kidolgozott exkluzív kezeléseket és masszázsokat. Itt tanult, és tanul máig is mindenki, aki a Guerlain kozmetikumaival végzi a kezeléseit, legyen a szalonja a világ bármely pontján. Sőt, időről-időre a tanulóknak vissza is kell térniük az iskolába, hogy felfrissítsék a tudásukat. 

1963-ban Jacques unokája, Jean-Paul Guerlain vette át a parfümház vezetését. Nagyapa és unoka együtt is alkotott, közösen hozták létre a férfiaknak szánt Vétiver-t és Ode-ot - ez utóbbi volt Jacques Guerlain utolsó illata. Jean-Paul nagyapjához hasonlóan imádott utazni, az illatok Marco Polo-jának is becézték. Utazásai közben rendre azokat a különleges alapanyagokat kereste, melyeket illatkreációiban fel tud használni. Sem az időt, sem a fáradtságot nem sajnálta arra, hogy távoli tájakra utazva és ott akár heteket, hónapokat töltve inspirálódjon az Európában teljesen ismeretlen, exotikus növényvilág által. Mindig azt az új, különleges összetevőt kutatta, mellyel még egyedibbé varázsolhatta a kompozícióit.

o_51727.jpg

Jean-Paul nevéhez kötődik a parfümház egyik leghíresebb illata, a Samsara, mely 1989-ben jelent meg, pontosan száz évvel a híres Jicky után, ez pedig egyáltalán nem véletlenül alakult így. A 80-as évekre ugyanis jelentősen megváltozott a parfümipar, az énekesek, színészek is meglátták a lehetőséget az illatokban, megjelenek a hírességek nevével fémjelzett parfümök. Ráadásul a konkurensek, a Dior és az Yves Saint Laurent is előálltak egy-egy olyan illattal, melyek hatalmas sikert arattak. Jean-Paul egy olyan jelentőségű parfümmel akart előállni, mint amilyen a Jicky volt. Ezért versenyt hirdetett. Számos parfümőrt meghívott és persze ő is részt vett a versenyen, a vakteszteken pedig végül az ő illatát választották. Ez lett a Samsara, a keleties jellegű, ősi érzeteket keltő illat az örök női szépség előtt tiszteleg. 

Jean-Paulnak köszönhetünk egy másik szépségipari mérföldkövet is, mégpedig a barnító púdert. Megjelenésekor a barnaság annak egyértelmű jele volt, hogy valaki a társadalom krémjéhez tartozott hiszen megengedhette magának, hogy a tél közepén luxusvakációra menjen. A Guerlain pedig egy olyan innovatív új terméket dobott a piacra, amivel nem volt szükség napsütésre a nyári, napcsókolta arcszínhez. 1987-ben a Météorites irányította ismét a figyelmet a Guerlain-házra: színes kis púdergyöngyök láttak napvilágot. Ez volt az első alkalom, hogy egy porpúder apró gömböcskékbe lett tömörítve. Pink, fehér, mályva, arany és gyöngyház színek: mindegyik színnek megvan a maga feladata abban, hogy az arcbőrt tökéletessé és ragyogóvá tegyék. Forradalom volt ez a sminkelésben: végre egy púder, mely nem száll mindenhova! Azóta a kis púdergyöngyök is számos más szépségipari cég kínálatában megtalálhatók.

g041666_1.png

1994-ben lett a LVMH-csoport a Guerlain-ház tulajdonosa. 2002-ig Jean-Paul még a márka vezető parfümőre maradt, de már nem ő volt az egyedüli kreátor. Olivier Cresp, Mathilde Laurent és Maurice Roucel parfümőrök után végül 2008-ban Thierry Wasser lett a Guerlain Orra. A parfümház legújabb illatát ő és Delphine Jelk parfümőr közösen alkották meg. A Mon Guerlain egy modern és elegáns kompozíció, igazi óda a mai nőiességhez. Az új illat fejjegye levendula és bergamot, a felhasznált Carla Levendula egyszerre tiszta, és egyszerű, mégis különleges pikantériát és merészséget ad az illatnak. A szívjegy arab jázmin és írisz illatjegyekből áll, míg az  vaníliát, szantálfát és kumarint tartalmaz. Az illatnak Angelina Jolie lett az arca, aki tökéletesen megtestesíti a mai, modern nőt.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://beautysecrets.blog.hu/api/trackback/id/tr2914322417

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása