Beautysecrets

Ha nyugodt, letisztult otthonra vágysz: a keleti lakberendezés harmóniája

2019. február 11. - Beautysecrets

Az otthonunk berendezése ugyanúgy, mint az öltözködésünk, tükrözi a személyiségünket és sok mindent elárul rólunk. Ahhoz, hogy jól érezzük magunkat abban a térben, ami a biztonságot jelenti, ahová pihenni térünk haza és ahol a párunkkal, családunkkal töltjük az időt, fontos hogy olyan környezetet alakítsunk ki, ami funkcióiban és stílusában is igazodik az életvitelünkhöz és hozzánk. Ez lehet eklektikus, lehet romantikusan lányos, lehet napfényes skandináv, retró, vagy mediterrán, de ha a nyugalom, az áttekinthetőség, a letisztultság és a természetközeliség a fontos, vagy kicsi a lakásunk és egyébként sem szeretünk sok felesleges holmi között élni, akkor érdemes megismerni a japánok lakberendezés elveit és tanulni tőlük. 

shutterstock_256160188.jpg

A keleti lakberendezés és dizájn alap jellegzetessége a letisztultság és az egyszerűség. Gondoljunk csak a japán filmekre. A hagyományos japán házak szobáiban szinte alig látunk bútort, csak alacsony futon ágyakat, tolóajtókat és alacsony asztalkák mellett térdeplő embereket. De hogy ültethető át mindez a modern lakberendezésbe? 

shutterstock_391012126.jpg

Külső rend - belső rend

Ezt a japán minimalista belsőt ne keverjük össze a modern minimalizmussal. A keleti lakberendezésben mindennek szerepe van és az egyszerűség mögött a természettel összhangban álló tervezés rejlik. Ez a sallangmentes enteriőr békét áraszt magából, így a hangulatunkra is jó hatással van: nyugtat és kiegyensúlyozottá tesz. A japán belsők alapvető szabálya a zen tanításra épül: az otthonunkban nem vesznek körül felesleges holmik, amik elvonják a figyelmet önmagunkról, így hozva nyugalmat az életünkbe. Nézzük, hogy emelhetünk át elemeket a hagyományos, nyugati stílusú lakásunkba ebből a szép, hagyományőrző, mégis modern stílusból. 

shutterstock_268600373.jpg

A nappali

A japán lakások legjellegzetesebb eleme térelválasztóként funkcionáló shoji tolóajtó. Ez a sínen futó, sokosztásos fakeretre erősített rizspapírból álló felület átengedi a természetes fényt, a másik hagyományos tolóajtó a fusuma viszont nem. Utóbbi papír borítású fából készül és különböző hagyományos keleti motívumokkal díszítik őket, például levelekkel. A modern japán otthonokban manapság már inkább egyszerűek, fehér mattra festik őket. 

A bútorok jellemzően alacsonyak, nincsenek nagy, plafonig érő szekrénysorok és dísztárgyakkal megpakolt könyvespolcok sem. Az alacsony bútorokkal, rizspapírból készült lámpákkal, a fekete és fehér színek használatával egyszerűen becsempészetjük a nappalinkba a keleti hangulatot.

shutterstock_1106964644.jpg

A hálószoba

A természetközeliség szellemében a japánok gyakran még ma a föld közelében futonon, azaz matracon alszanak. Ezeket a vékony matracokat aztán nappalra összetekerik és elrakják, így a hálószoba máris több funkcióssá válik. Ha mégis ágyat találunk egy japán otthonban, általában az is egy alacsony fakereten nyugvó matracot jelent. Díszek itt sincsenek és fontos szempont, hogy ide sem léphetünk be cipővel, kizárólag mezítláb, tiszta lábbal. 

shutterstock_480664288.jpg

A fürdőszoba

A japán kultúrában a fürdés nem egyszerű tisztálkodást jelent, hanem komoly rituálé is egyben. A megtisztulást jelképez folyamat fontos része az ofuró, azaz a kád, ami egy kisebb merülő medencére hasonlít és amelybe már megmosakodva, tisztán lépnek be. Ezek az ofurók  általában keletre néznek, ezzel is kifejezve tiszteletüket a kultúrájuk iránt. Túl sok díszt itt se keressünk, a felhasznált anyagok itt is természetesen, a fa és a természetes kő sok japán fürdőszobában megtalálható. 

shutterstock_155306378.jpg

A japán dizájn

A sallangmentesség nem jelenti azt, hogy a japán otthonokban nincsenek határozott dizájnú tárgyak. A jellemző letisztul, egyedi formák visszaköszönnek a virágkompozícióknak szánt vázákon, az alacsony asztalkákon, a falakat díszítő képeken. A bambuszból készült tárgyak, egy szép bonsai mind a keleties hangulatot erősítik, de fontos, hogy ne zsúfoljunk tele minden felületet dísztárgyakkal és emlékekkel.

A bejegyzés trackback címe:

https://beautysecrets.blog.hu/api/trackback/id/tr9414608940

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása