Beautysecrets

Miért fontos télen is a megfelelő folyadékpótlás?

2019. február 18. - Beautysecrets

Bár természetesnek vesszük a létezését és sokszor nem is gondolunk rá, hogy milyen értékes, a víz az élet egyik legmeghatározóbb anyaga. Ennek a nélkülözhetetlen folyadéknak óriási szerepe van életünk minden egyes pillanatában és ezt már egész kis korban belénk is nevelik. Hiszen tudjuk, hogy ha nem iszunk eleget, akkor nem érezzük jól magunkat, hogy ha a növényeket nem locsoljuk, akkor elpusztulnak és a tisztálkodás is elengedhetetlen ahhoz, hogy egészségesek maradjunk. És ahogy felnövünk, arra is rá kell jönnünk, hogy az első ráncok megjelenésében is nagy szerepe van a víznek, illetve a hiányának.

shutterstock_1292227048.jpg

A legfontosabb elem

A Föld felületének 71%-át víz borítja, ez az anyag az emberi test egyik fő alkotóeleme is. Ez az arány a korral csökken, míg az újszülöttek esetében ez kb. 75-80%, a felnőttek testének 65-72%-át teszi ki a víz. 

A vízfogyasztásunk is hatalmas: egy ember átlagosan 1000 liter folyadékot iszik meg évente, így nem csoda a tény, hogy víz nélkül kb. másfél napot bírunk ki. Ebből is látszik, hogy a szervezetünk számára a víz létfontosságú, ahhoz hogy egészségesek maradjunk, nagyon oda kell figyelni a megfelelő folyadék fogyasztásra is. 

shutterstock_1261607059.jpg

Pótoljuk!

Ahhoz, hogy a szervezetünk kiegyensúlyozottan működjön, a folyadék leadás és a folyadékfelvétel megfelelő arányát kell megtartanunk. A folyadék leadás bizonyos esetekben fokozódik: sportolásnál, szaunázásnál, nagy melegben izzadunk, de a betegségek, mint a láz és a hasmenés is fokozzák a víz kiürülését. A szomjúság egyértelmű jel, de nem érdemes várni rá: a szervezet aránylag későn jelez, így ha szomjasak vagyunk, az azt jelenti, hogy már régen innunk kellett volna. 

Ha pedig azt hisszük, hogy csak nyáron kell odafigyelni az ivásra, akkor nagyon tévedünk. A fűtés is dehidratál, így a legjobb ha egész évben tudatosan figyelünk arra, hogy akkor is igyunk, ha nem vagyunk szomjasak.

A külső hidratálás

A megfelelő hidratálásért az egész testünk hálás, így a bőrünk is csak akkor lesz igazán üde és egészséges, ha a külső hidratálás, a megfelelő krémek használata mellett a belső egyensúlyra is odafigyelünk. A bőr felső rétegeinek kb. 25 %-a víz, ami a korral csökken, de ha nem tápláljuk megfelelően és nem iszunk eleget, akár 10 % alá is eshet. Ennek eredménye a ráncos, feszülő, vízhiányos bőr. A belső hidratálás mellett a külső is legalább olyan fontos, főleg ha sok olyan hatás éri a bőrünket, ami fokozza a kiszáradást: a fűtés, a légkondicionálás, az erős nap vagy a szél mind szárít. A bőrtípusunknak és korunknak megfelelő hidratálók használatával a későbbi ráncosodást előzhetjük meg. 

shutterstock_769605124.jpg

De a hidratálás nem csak az arcbőrünknek fontos. A megfelelően hidratált, lágy, selymes és puha bőr jobban ellenáll a kórokozóknak, kisebb az esély az allergiára, az ekcémára, vagy az egyéb bőrfertőzésekre. 

Különösen fontos odafigyelni a kezünk bőrére. A rengeteg kézmosás, a különböző fertőtlenítő hatású szappanok és gélek mind szárítják a bőrt, ahogy a hideg idő és a szél is. Ha a kéz bőrét elhanyagoljuk, könnyen fájdalmasan berepedhet, ami aztán könnyedén elfertőződik. Előzzük meg jó minőségű kézkrémek használatával és használjuk hidratáló hatású, természetes összetevőjű szappant. 

A vizes illatok

A víz szerepe a szépségápolásban és kozmetikumokban nem csak a hidratálásra korlátozódik, a víz a parfümökben összetevőiben és illatában is gyakran megjelenik. Az úgynevezett aquatikus, vizes illatok könnyűek és frissek, leginkább nyárra valóak, sportoláshoz, napközbeni használatra. im_eip_petal_de_nectar_visuel_secondaire_d_ss_logo.jpg

Bár a víz alapvetően egy színtelen, szagtalan folyadék, a parfümök összetételében mégis nagy szerepe van. A víz tisztasága és könnyedsége jelenik meg ezekben az illatokban, amiket így nem érzünk nehéznek, vagy túl édesnek. Ezek az illatok tavaszra tökéletesek, ha a közeledő jó időre szeretnénk valami könnyű, aquatikus parfümre váltani, érdemes az Issey Miyake Pure illatai között keresni. Az új Petale de Nectar egy sugárzó, virágos illat, ami tökéletes választás egy meleg, tavaszi reggelre. Illata, akár egy hajnali virágoskert, ami az érzéki ámbra és cashmeran jegyek friss tengeri fuvallatában lengedezik.

A bejegyzés trackback címe:

https://beautysecrets.blog.hu/api/trackback/id/tr2914628402

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása