Beautysecrets

A legjobb és legegyszerűbb szépítő csodaszer: a víz

2019. április 10. - Beautysecrets

A megfelelő mennyiségű tiszta víz fogyasztásának fontosságáról már biztos mindenki hallott. Az erről szóló hírek és írások a jó idő közeledtével csak gyarapodni fognak, pedig a víz nem csak nyáron fontos a szervezetünknek, hanem az év összes napjának minden percében. De miért érdemes valójában odafigyelnünk a fogyasztására? Mit tesz a bőrünkkel, ha nem iszunk eleget? És kinek mennyit is érdemes innia? 

pexels-photo-247759.jpg

 

A víz feladata

Ha tudjuk, hogy az emberi test tömegének több mint a fele víz, már nem is olyan érthetetlen, miért mondja mindenki azt, hogy a folyadékfogyasztás ennyire fontos. Ez az arány nemenként és koronként változik, férfiaknál 60%, nőknél 50%, csecsemőknél viszont eléri a 70%-ot. A testünk működéséhez, a sejtek, a szövetek, a szervek zavartalan működéséhez elengedhetetlen a víz. Részt vesz a hőmérséklet szabályozásában, fontos szerepe van az anyagcserében, részt vesz az emésztésben, a vitaminok, ásványi anyagok, fehérjék, szénhidrátok és lipidek csak vizes közegben tudnak eljutni a sejtekhez. 

superaqua_lotion.jpg

Épp ezért káros az is, ha túl sok víz halmozódik fel a szervezeten és nagy gondot jelent az is, ha nem iszunk eleget, viszont sok vizet vesztünk, azaz dehidratálódunk. 

A vízháztartás szabályozása

Fontos, hogy a testünk vízháztartását egyensúlyba tartsuk. Ha a víz bevitelünk megközelítőleg azonos a víz veszteséggel, akkor nincs zavar. Ám ha hosszú időre akár kis mértékben is felborul ez az egyensúly, annak veszélyes következményei vannak. Mivel az emberi testnek nincs vízraktára, ezért a szomjúzást nehezebben viseljük, mint az éhezést és épp ezért fontos, hogy folyamatosan támogassuk a szervezetünket a megfelelő mennyiségű víz elfogyasztásával. 

blue-water-macro-snap-shot-366280.jpg

Mennyit és mit?

Az átlagos napi vízfelvétel egy felnőtt ember esetében 2-3 liter. Ebből 1-2 liter az, amit megiszunk, a maradékot a táplálékunkkal visszük be. Egy kutatás alapján a nőknek körülbelül naponta 2,7 liter mennyiségű vizet javasolnak, a férfiaknak pedig 3,7 litert. De univerzális, pontos értéket nem lehet mondani, hiszen a folyadékszükségletünk sok mindentől függ: a korunktól, testsúlyunktól, általános egészségi állapotunktól, fittségünktől sőt még az éghajlattól is. 

A legjobban akkor járunk, ha a folyadékbevitelünk alapja a tiszta víz, de az ásványvíz, cukor nélküli gyümölcsteák, a tej, gyümölcslevek, turmixok fogyasztásával is növeljük a folyadék bevitelét.

 

Hidratálás kívülről

A hidratálás a fiatalságnak és a ragyogóan élettel teli bőr titka. A belső hidratálás mellett a bőrünk szempontjából fontos a külső hidratálás is. Keressünk olyan hidratáló termékeket, amik segítik a vízmozgás aktiválását, rehidratálnak és megakadályozzák a további folyadékvesztést. 

Az egészségünk és a szépségünk is meghálálja a kielégítő folyadékfogyasztást. Ha elég vizet iszunk, az a bőrünket is ragyogóvá, fiatallá, frissé varázsolja. A vízhiány erősen ráncosít, úgyhogy érdemes elkerülni és megfelelően hidratálni magunkat. A szomjazó bőrsejtek ugyanis sérülékenyek, a bőr ráncosodni kezd és fakó lesz. Nagyon fontos a megfelelő hidratáló készítmények használata. 

superaqua_gel.jpg

Az erős napon is fontos, hogy elegendő vizet vegyünk magunkhoz, mivel a hidratált bőr jobban reagál a napsütésre, jobban reagál az enyhe bőrpírra is, úgyhogy nem elég a szakszerű fényvédelem, az ivást se felejtsük el! 

A hidratált test és a bőr ráadásul ellenállóbb a szennyeződésekkel, kórokozókkal szemben is, így nagyobb eséllyel kerüljük el a pattanások kialakulását is. 

pexels-photo-1615016.jpg

A fénytelen, töredezett hajnak is jót teszünk, ha nem csak kívülről ápoljuk, de a hidratálásra is odafigyelünk. Így a körmünk is szebben nő majd és erősebb lesz az elegendő vízivás következtében.

A bejegyzés trackback címe:

https://beautysecrets.blog.hu/api/trackback/id/tr8114748539

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása