Beautysecrets

A gyömbér, mint csodaszer

2019. április 26. - Beautysecrets

A gyömbér egy egzotikus ízű, sokoldalúan használható fűszernövény, aminek gyógyhatását legfőképp a téli hónapokban használjuk, ám a sok pozitív tulajdonsága miatt megérdemli, hogy minden évszakban odafigyeljünk rá. Ráadásul nem csak belsőleg van ránk jó hatással. Ismerjük meg jobban ezt az izgalmas alapanyagot! 

pexels-photo-128403.jpg

A gyömbér egy világszerte ismert és termesztett fűszer -és gyógynövény, amit Kínában már Krisztus előtt több évszázaddal is használtak és a középkor fűszerkereskedelmében is jelentős szerepet játszott. A növény gyökerében rejlik az ereje, ez maga az illatos, csípős, kesernyés ízű fűszer. 

Értékes hatóanyagú gyógynövény

A gyökérben található hatóanyagainak köszönhetően a gyömbér émelygés elleni, görcsoldó, gyulladáscsökkentő, köhögéscsillapító, valamint mikrobaellenes hatásokkal is bír. Vitamin és ásványianyag tartalma sem elhanyagolható: A-, C-, E- és B-vitaminokat, valamint magnéziumot, foszfort, káliumot, vasat és cinket is tartalmaz.  A legújabb kutatások szerint segít megakadályozni az elhízást is. 

Immunrendszer erősítő, roboráló hatása nagyon erős, nem csak betegségek esetén érdemes fogyasztani, de ha plusz energiára és lendületre van szükségünk, javasolt a kúraszerű fogyasztása is. 

ginger-plant-asia-rhizome-161556.jpg

Az emésztésünkre is jó hatással van: nyugtatja a gyomrot, ellazítja a bélrendszer izmait, puffadás esetén is bevethető. Étkezés után egy kis darab elrágcsálása, vagy egy tea elkortyolása segíti az emésztést. 

A téli meghűlések, influenzák esetén a a vírus- és baktérium ellenes hatóanyag miatt érdemes bevetni. A köhögést is csillapítja, így jól járunk, ha ilyenkor a teánkba reszelünk egy kis darabot, hagyjuk állni kicsit és naponta többször is fogyasztjuk. 

Hatóanyagai a menstruációs panaszokat is enyhíti. Hasi görcsök esetén gyömbér olajos masszázs, vagy gyömbértea jó hatással lehet a fájdalmakra. 

gingembre_cmyk.jpg

Izgalmas ízvilágú fűszer

A gyömbér nemcsak hasznos, de rendkívül finom is. Az csípős, illatos aroma nagyon jól passzol a húslevesekbe, de süteményekbe is, a keleti konyhák gyakori alapanyaga, sör is készül belőle. 

Készítsünk önmagában, vagy limonádéhoz, teához ízesítőként használható gyömbérlevet: hámozzunk meg egy szép darab gyömbért, daraboljuk fel és turmixoljuk össze egy kevés vízzel. Leszűrés után ezt a sűrű koncentrátumot még tovább higíthatjuk, vagy adagolhatunk belőle a teánkba, nyáron a limonádénkba is. 

Szépségápolás

Hatóanyagainak köszönhetően nem csak belsőleg gyógyít és ízesít, de a bőrünkre is jótékony hatással van a gyömbér. 

Mivel élénkíti a vérkeringést, bevethetjük narancsbőr ellen. Ehhez készítsünk bőrradírt, vagy a meglévő bőrradírunkhoz adjunk a reszelt gyökérből. A gyömbéres masszázsolaj rendszeres használata szintén segít a gödröcskék halványításában. 

A gyulladásgátló, fertőtlenítő hatás jól jön a pattanások elleni harcban is. A gyömbér hatóanyagú készítmények segítenek a gyulladt pattanások eltűntetésében. 

guerlain_cat18_g013658_w_cmyk.jpg

Hatóanyagai a hajápolásban is jól jönnek: a gyömbéres hajöbíltők és samponok csökkentik a korpásodást, az anyagcsere fokozó hatásának köszönhetően pedig még a hajunk is gyorsabban nő tőle. 

Csábító parfüm

Az illatoknak ereje van: befolyásolják a hangulatunkat és a közérzetünket, ezért érdemes jobban megismerni, hogy egyes illatok milyen hatással vannak testre és lélekre. A gyömbér pikáns illatát a parfümipar is használja: friss és energikus, csábító illatok összetevője. Az illat javítja a memóriát és afrodiziákumként is ismert. Tehát ha egy csábító, szenvedélyes, fűszeres illatra vágyunk, keressünk olyan parfümöt, amiben megtalálható a gyömbér aromája is, amit remekül árnyal a bergamot és frissít a citrom illata.

A bejegyzés trackback címe:

https://beautysecrets.blog.hu/api/trackback/id/tr2114770912

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása