Beautysecrets

Napozó termékek kisokos: mi jelent az SPF?

2019. május 28. - Beautysecrets

Ahogy nő a napos órák száma és egyre több időt töltünk a szabadban, egyre fontosabb és aktuálisabb lesz a bőrünk védelme is. A nap jótékony hatásai mellett nem szabad elfeledkeznünk a sugarak káros  hatásairól sem, ami ellen nem lehet elég korán elkezdeni a védekezést. Gyerekként és fiatalként és idősebbként is épp olyan fontos, hogy jó minőségű, megbízható, bőrünknek megfelelő terméket használjunk. És azt sem árt, ha helyesen alkalmazzuk őket, de ehhez nem árt tudni, hogy mit is jelentenek a flakonok olvasható jelölések?

shutterstock_1352840792.jpg

Az első, amivel találkozni fogunk egy fényvédő termék csomagolásán az az SPF és egy szám. Nézzük, mit jelentenek ezek, hogy kell értelmezni őket és mikor melyikre van szükségünk. 

A SPF betűszó az angol Sun Protection Factor, azaz fényvédő faktor kifejezést takarja. A három betű mögé írt szám az mutatja meg, hogy az adott faktorszámú terméket a bőrünkre kenve mennyi idővel tovább maradhatunk biztonsággal, leégés nélkül a napon. 

Azt fontos tudni, hogy ez a szám az UV-B sugárzással szembeni védő hatásáról szól, az UV-A sugárzással szembeni védelemről nem nyújt tájékoztatást. 

shutterstock_1010467612.jpg

Ahhoz, hogy a megfelelő faktorszámot használjuk és ebből kiszámoljuk, hogy mennyi ideig nyújt védelmet, tisztában kell lennünk a bőrtípusunkkal is. 

Az SPF képlet

Könnyedén kiszámolható egy adott termék hatékonysága. Ehhez meg kell szoroznunk a naptej nélkül napozással tölthető időt a használt termék faktorszámával. Így kapjuk meg azt a maximális időt, amit a napon tölthetünk anélkül, leégnénk. Tehát például ha SPF 12-es jelölésű naptejet használunk és egyébként 20 percet bír a bőrünk védelem nélkül, akkor 12 x 20, azaz 240 percig vigyáz ránk a fényvédő. 

Befolyásoló tényezők

Ha sportolunk, vagy egyszerűen csak izzadunk, akkor számolni kell azzal, hogy az izzadság, a víz, vagy a ruha letörli rólunk a naptejet. Ezért soha ne várjuk meg, amíg letelik a kiszámolt idő, erős izzadás és fürdés után mindig lenjük újra magunkat és válasszunk remek víz- és izzadásálló formulával ellátott termékeket. 

shutterstock_739825477.jpg

Fontos, de sajnos mégis sokszor elfelejtett részlet, hogy bármilyen jó minőségű terméket használunk, csak azt a bőrfelület fogja védeni, amit alaposan be is kentünk vele. Ne felejtsük ki a fülünket, a szemhéjunkat és az ajkainkat sem! 

És mi lesz az UV-A sugárzással?

Az úgynevezett európai fényvédő faktor-rendszer az nálunk is jellemző észak-európai világos bőrtípust veszi alapul. Ez a szám a UV-B sugárzás elleni védelmet jelöli. A szabályozás szerint az UV-A-védelem faktorszáma minden esetben legalább a fényvédő faktorszám egyharmada, tehát egy 30-as naptej UV-A faktorszáma 10-es. Azokon a termékeken, amik az UV-A ellen is védenek, egy kis körrel, benne UVA felirattal jelölik. 

Ha organikus szűrőfilterekkel ellátott terméket választunk, akkor biztosak lehetünk benne, hogy védve lesz a bőrünk. A UVA sugarak ellen is kettős védelmet nyújtó naptejek nem csak védenek a káros sugarak ellen, de megőrzik a bőr fiatalos szépségét is.

A bejegyzés trackback címe:

https://beautysecrets.blog.hu/api/trackback/id/tr314838860

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása