Beautysecrets

Így legyél környezettudatos a szépségápolásban is!

2019. június 05. - Beautysecrets

A Földünket sújtó, egyre nagyobb problémákat okozó környezetszennyezés miatt mindenkinek törekednie kell arra, hogy környezettudatosabb életet éljen és csökkentse az ökológiai lábnyomát. A legnagyobb probléma a vizekbe kerülő műanyag hulladék, de a gyártás során keletkező hulladék és a vegyszerekkel terhelt termékek is komoly károkat okoznak. Nézzünk körül a fürdőszoba polcán és a kozmetikumok között, hogy térhetnénk át egy környezettudatosabb szépségápolásra? 

shutterstock_1155274489.jpg

Ha eleve azokat a márkákat keressük, amik a természetre erejére támaszkodnak és a növényi hatóanyagok állnak a termékinnovációi mögött, akkor biztosak lehetünk benne, hogy jó helyen keresgélünk. Manapság már a több kozmetikai cég is törekszik a fenntarthatóságra, a kutatások és a gyártás folyamán is figyelembe veszi a környezetvédelmi szempontokat. A drogériákban általában külön polcokon találjuk az ilyen jellegű termékeket, de érdemes mindenhol körülnézni és elolvasni a cimkét: az összetevők mellett fontos, hogy a csomagolásra is odafigyeljünk. 

shutterstock_1074166649.jpg

Kevesebb vegyszer

A csomagolás mellett az összetevők tudatos választásával is sokat tehetünk a környezetünkért. A növényi összetevők, a gyártás során használt alapanyagok eredete sokat elárul arról, hogy egy kozmetikai cég mennyire veszi komolyan a környezetvédelmet. Az ellenőrzött gazdálkodásból származó alapanyagok mellett jó, ha a termék illatanyagoktól, színezékektől, mesterséges adalékanyagoktól, parabéntól, kőolajszármazékoktól mentesek. 

shutterstock_698172910.jpg

Ha pedig natúr, házilag vagy kisebb gyártóknál készült termékeket használsz, a csomagolást is megúszhatod. Flakonos tusfürdő helyett például válassz natúr szappant, amit papírba csomagolva tudsz beszerezni, így máris egy műanyaggal kevesebb került be a körforgásba. 

shutterstock_426187984.jpg

Kerüld a káros napolajakat!

Aktuális és nagyon fontos termék a nyáron használt fényvédelem. Fontos, hogy a káros sugárzás ellen a megfelelő minőségű és mennyiségű termékkel védjük a bőrünket, de az sem mindegy, hogy milyen anyagokkal tesszük ezt. A legtöbb napozótermék a természetes vizekbe kerülve veszélyezteti az élővilágot, épp ezért például Hawaii-on már be is tiltották bizonyos  fényvédőket tartalmazó termékek használatát. A korallok pusztulását eredményező oxibenzon és octinoxát ráadásul rád is veszélyes, károsítja a hormonháztartást. Válassz inkább organikus, azaz természetes alapanyagú szűrőfiltereket tartalmazó napkrémeket. 

shutterstock_1044142600.jpg

A csomagolás

Ahogy próbáljuk elkerülni a műanyag palackos italok vásárlását, úgy figyeljünk oda a kozmetikumok csomagolására is. Ha házi termékeket használsz, azzal csökkented a flakonok mennyiségét is, de a kozmetikumok mellett a kellékek használatára is oda kell figyelni. 

Az arctisztításhoz használt eldobható kendők, vattakorongok és műanyag fültisztító pálcikák mind nagy terhelést jelentenek a környezetnek. Mellőzd a használatukat, vagy keress lebomló anyagból készült, környezetbarát termékeket. Bár a világon rengetegen igyekeznek tenni a vizeink tisztaságáért, a legjobb ha megtesszük az első lépést és nem termelünk újabb és újabb műanyag szemetet. 

Az egyik ilyen nagy expedíció, a 2020-ban induló Plastic Odyssey. A világkörüli tengerjáró útja út során összegyűjti és üzemanyaggá alakítja a tengerben és partszakaszokon felhalmozódott műanyag szemetet. 40000 tengeri mérföld, 33 kikötőváros 3 év alatt. 

visuel_header_po.jpg

A Föld jövője rajtunk múlik: igyekezzünk az életünk minden területén csökkenteni az ökológiai lábnyomunkat. Keressünk olyan gyártókat, akik tudatosan törekednek a fenntarthatóságra, gyűjtsük szelektíven a keletkező hulladékot és használjunk a környezetet kevésbé terhelő, természetes összetevőket tartalmazó kozmetikumokat.

A bejegyzés trackback címe:

https://beautysecrets.blog.hu/api/trackback/id/tr1014877500

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása