Beautysecrets

Kulisszák mögött: ilyen a sminkmesterek világa

2018. december 06. - Beautysecrets

A sminkmesterek mindennapjait sokan, sokféleképpen képzelik el, egyszerre túlmisztifikált és alulértékelt szakma. Vannak, akik azt hiszik, csupa csillogás az egész, mások szinte csak legyintenek rá, mondván semmi különös, csak felrak a sminkes egy kis alapozót, szemhéjpúdert és ennyi. Keveseknek van igazán rálátása erre a hivatásra, minden szépségével és nehézségével együtt. Lessünk be most egy kicsit a színfalak mögé, lássuk, miből áll egy sminkmester munkája és mi minden kell ahhoz, hogy valakiből elismert, foglalkoztatott szakember váljon?

1_lepes-jo.jpg

Ha valaki ezt a szakmát választja, először is tisztában kell lennie vele, hogy kemény munkát, kitartást és elhivatottságot követel, hogy valódban sikereket tudjon elérni benne. A tehetség nem elég, rengeteg időt és pénzt kell befektetni, az elején legalábbis mindenképpen. Legalább ennyire fontos a hivatás emberi oldala: arcokon, sőt, filmek, reklámok, színdarabok esetén sokszor majdnem meztelen testeken dolgozni bizony intim helyzeteket eredményez, ezt pedig tudni kell megfelelően kezelni. A türelem, a tapintat elengedhetetlen, és nagy előny, ha ismerjük és tudjuk értelmezni a testbeszédet.

Ezek a képességek jelentik a kiindulópontot a sminkmesteri szakmában, ám van pár dolog amit meg is kell tanulni hozzá. Azzal nem árulok el nagy titkot, hogy a bőrt kívül-belül ismerni kell, annak típusait, működését és viselkedését. De tudni kell emellett a színelméletet az alapozók és szemhéjfestékek keveréséhez, az arc anatómiáját a kontúrozáshoz, sőt bizonyos fokig a kémiát is, mert tisztában kell lenni azzal, mely termékek keverhetőek egymással és melyek nem. Emellett különösen fontos ismerni és betartani a higiéniás követelményeket, mert a nem megfelelően tisztított eszközök könnyen fertőzéseket okozhatnak.

3_lepes.jpg

Egy kezdő sminkes számára igazi kihívást és fejtörést okozhat összeállítani a táskája tartalmát, hiszen a legtöbb esetben saját termékekkel és eszközökkel kell dolgoznia. Természetesen nagyban függhet attól, hogy a szakmán belül milyen területen dolgozik, de összességében a termékeknek alkalmasnak kell lenniük arra, hogy minél szélesebb vendégkört és igényt ki lehessen velük szolgálni. Ehhez egyrészt naprakészen ismerni kell a kínálatot, másrészt gyakran nem kis anyagi befektetést is kíván. Vendégként senki sem szereti azt látni, hogy a sminkes szakember olcsó drogériás termékekkel dolgozik, ráadásul a készletet időről időre frissíteni is kell, ahogy a trendek változnak és a kozmetikai ipar fejlődik.

Minden nő vágyik rá, hogy egyszer megkaparintsa egy sminkmester táskáját, és megtudja, mivel dolgozik egy profi, ezek közül is mik azok a termékek, amik állandó és elmaradhatatlan darabjai a szakemberek készletének. Ilyen, világszerte ismert és kedvelt kulcsdarab például az Embryolisse Lait-Crème Concentré, ami egy univerzális hidratáló krém koncentrátum. Titkos csodafegyvernek számít a sminkmesterek kezében, hiszen rendkívül sokoldalúan felhasználható, sminkbázis, ami hidratálja és védi a bőrt, szépségmaszk, arctisztító és sminkeltávolító egyben, ráadásul nem kell érte horror összegeket fizetni!

1_lepes.jpg

Amikor valaki belevág ebbe a szakmába, fel kell készülnie rá, hogy a munkabeosztása cseppet sem lesz átlagos. A kozmetikai szalonokban, drogériákban sokszor ugyanúgy talpon kell lenni 10-12 órákat, mint a fotózásokon, film- vagy reklámforgatásokon, ahol ráadásul nem ritka az éjszakába nyúló műszak és az üresjáratok, míg zajlik egy jelenet felvétele vagy a terep előkészítése. A divatbemutatók időszakában nincs hétvége és ünnepnap, ellenben van rendkívüli pörgés a színfalak mögött, amihez elengedhetetlen a jó állóképesség és az, hogy a szakember feszült helyzetekben is profihoz méltó munkát tudjon nyújtani. Ez tipikusan az a szakma, ahol a legtöbbet a "terepen" lehet tanulni, ehhez viszont fontos, hogy egy kezdő minél több területen kipróbálja magát és tapasztalatot szerezzen.

Egy profi sminkmester elsődleges feladata, hogy kihozza a kliense adottságaiból a maximumot, ugyanakkor a filmes és színházi megbízások esetén jelentős a szerepe az adott karakter kialakításában is, a divatbemutatókon pedig az a dolga, hogy a tervező által megálmodott ruhakollekciót és frizurát figyelembe véve, azzal összhangban alkossa meg a modellek sminkjét. Változatos, izgalmas és kihívásokkal teli szakma ez, sok nehézséggel és lemondással jár, de mindenért kárpótol a pillanat, amikor a vendég végül belenéz a tükörbe és elmosolyodik. Nincs ennél pozitívabb visszajelzés egy sminkmester számára!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://beautysecrets.blog.hu/api/trackback/id/tr6814416222

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása