Beautysecrets

Mi mindenre jó az isteni kókusz?

2019. április 15. - Beautysecrets

Az egzotikus kókusszal ritkán találkozunk a maga természetes, zamatos formájában, ám annál gyakrabban fogyasztjuk édességekben, vagy kenjük magunkra kozmetikumok összetevőjeként. Ám bőven van élet a kókuszgolyón, kókuszos csokin és kókusz illatú tusfürdőn is túl: sok értékes anyagot tartalmaz, így kívülről és belülről is jót teszünk magunkkal, ha fogyasztunk belőle. 

pexels-photo-221074.jpg

A kókuszpálma termése, a durva rostszálakkal borított, tojás alakú, nehéz kókuszdió belül izgalmas dolgokat rejt. A hófehér, kemény húst és az illatos, zamatos kókusztejet. Aki kóstolt már frissen leszedett és meglékelt “baby coconut”-ot, azt tudja hogy ez a gyümölcs milyen finom és mennyivel élvezetesebb, mint a nálunk kapható, rég leszedett fajta. 

 

A kókuszdiónak minden részét hasznosítják. A virágából cukor készül, a külső, barna rostszálakat pedig a textilipar használja (matracok, szőnyegek, zsinórok készülnek belőle). A tehéntejre érzékenyek egyik kedvencét, a laktózmentes kókusztejet a reszelt húsából állítják elő, a kókuszvízből pedig italok készülnek. A húsából készül továbbá a kopra, amiből további a már nálunk is kapható és népszerű kókuszolaj, vagy kókuszzsír készül.

coconut-coconut-tree-plant-60713.jpg

Nem csak finom, de értékes is

A kókuszt leginkább az ízéért fogyasztjuk, de egyre gyakrabban hallani arról, hogy a különböző termékek milyen kiváló élettani hatással is rendelkeznek. A kókuszban található ásványi anyagok és vitaminok támogatják az immunrendszert, a kókusz fehér húsa pedig vírus- és baktériumölő. Ezért bármelyik kókuszból készült terméket bevethetjük betegségek esetén is: akár influenzásak, akár náthásak vagyunk, vagy húgyúti fertőzéssel, herpesszel küzdünk. 

pexels-photo-725998.jpg

A kókusz húsa kalciumot, káliumot és magnéziumot is tartalmaz, a kókuszvíz pedig remek erősítő, azaz roboráló ital. Edzés után felfrissülünk tőle, de a lábadozásban is segíthet. 

Azt antioxidáns hatású kókuszolaj pedig kívülről is csodát tehet velünk: táplálja a bőrünket és a  hajunkat is.

Kókusz a konyhában

A kókuszolaj többféle lehet. A szűz, egy nem finomított fajta, aminek kellemes kókusz illata és aromája van és magas a laurinsav-tartalma. A hidegen sajtolt kókuszolaj a legtisztább forma, gyönyörű áttetsző és szintén érezni rajta a kókusz ízét és illatát. A finomított kókuszolaj a gyártási folyamat során elveszti a kókusz erős aromáját, így kiváló sütéshez és főzéshez, hiszen a vele készített ételnek így nem lesz kókuszos zamata. Ennek viszont ára van: a finomítás során értékes vitaminokat és aminosavakat is elvonnak belőle.

Jelenleg a kókuszolajat tartják a világ legegészségesebb főzőolajának. A többi olajjal ellentétben nagy hőmérsékletre hevítve sem oxidálódik, azaz nem képződnek benne sejtkárosító szabadgyökök. Ráadásul transzzsírokat sem tartalmaz, amikről már tudni lehet, hogy rákkeltő hatásúak. 

Nem csak egészségesebbek, de táplálóak és kímélőek is a kókuszzsírral készült ételek. Aki diétázik, vagy a testzsírszázalékát szeretné csökkenteni, jól teszi ha az olajok közül a kókuszolajat választja. 

guerlain_eau_de_coco_cmyk.jpg

A bőr és a haj csodaszere

A kókuszdióból nyert olajat nem csak táplálkozásra használják, de rengeteg kozmetikumnak is összetevője, nem véletlenül. 

Az kókuszolaj az egyik legfinomabb és hatásosabb testápoló olaj: regenerálja a bőrt és azonnal puhává varázsolja. A repedezett sarokra, vagy a kiszáradt ajkakra is kiváló. 

Baktérium- és gombaölő hatása a bőrünknek is jól jöhet. Használatával olyan, mintha egy arctisztító tonikkal fertőtlenítettük volna az arcunkat. 

A ráncok elleni harcban is hatékony fegyver. A magas antioxidáns tartalmával segít: a kókuszolaj telített zsírjai ellenállnak a szabadgyök-képződésnek, így az öregedés ellen is bevethetjük. 

A száraz haj és fejbőr a fényes hajkorona ellensége. És itt jön a kókuszolaj tápláló hatása: a hajszálakkal is csodát tesz, így gyakran megtaláljuk hajápoló termékekben. 

guerlain_cat19_g013656_g_cmyk.jpg

Parfümöknek is gyakori összetevője a kókusz népszerű illata. Nyárra ideális, hiszen egy ilyen finom, frissítő és gyümölcsösen egzotikus illatot beszippantva egy szempillantás alatt a fehér homokos tengerparton, kókuszpálmák árnyékában találhatjuk magunkat.

A bejegyzés trackback címe:

https://beautysecrets.blog.hu/api/trackback/id/tr5814752727

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása