Beautysecrets

Adventi szokások a nagyvilágból, készülődés az ünnepekre

2018. december 15. - Beautysecrets

Most vasárnap már a harmadik gyertyát gyújthatjuk meg az adventi koszorún, jócskán benne járunk a karácsonyi előkészületekben. Ezek a hetek az év legszebb, legmeghittebb ünnepére való ráhangolódásról kellene szóljanak, de sokak számára nem áll másból, mint rohangálásból és idegeskedésből. Pedig az évnek ez az időszaka, amikor visszavonhatatlanul beköszönt a tél és a nappalok rövidülnek, igazán alkalmas arra, hogy otthon bekuckózva meghittebb hangulatba kerüljünk és átgondoljuk, hogyan lehetne újra igazi ünnepünk.

christmas-1125147_1280.jpg

Lázasan készülődünk, ünnepi menüt tervezünk, ajándékok beszerzését, rokonok látogatását szervezzük, karácsonyi vásárok, jótékonysági események, ünnepi rendezvények követik egymást. Sokszor érezhetjük azt, hogy megállás nélkül minden a karácsonyról szól, és nagy teher nehezedik a vállunkra, mert azt akarjuk, hogy minden tökéletes legyen. Édesanyaként pedig még fontosabb számunkra, hogy a gyerekeinknek ezt a szép hagyományt a maga minden varázsával át tudjuk adni. De hogyan lehet eközben lelkileg felkészülni az ünnepre? Hogy ne csak egy ajándékgyárnak érződjön az egész, hanem szeretetteljes, meghitt pillanatokat éljünk át a családunk körében? Nézzünk szét kicsit, hogyan hangolódnak a karácsonyra más országokban! Aztán adok néhány tippet, hogyan tudsz te is ünnepi hangulatba kerülni.

Kína biztos nem az elsők közt jut eszünkbe az advent kapcsán, hiszen mindössze a lakosság 5 százaléka, azaz körülbelül 70 millió ember gyakorolja a keresztény vallást. Emiatt az adventi és karácsonyi hagyományok elég lassan terjedtek el az országban, de mára teljesen megszokottá vált, hogy az üzleteket s az utcákat ünnepi díszbe öltöztetik ilyenkor. Persze kínai módra, szóval színes papír lampionok lepik el a tereket és az otthonokat, az ablakokra pedig papírból kivágott piros pagodákat ragasztanak. Máig számos olyan tradíciót követnek, amit még a nyugatról érkezett hittérítők hoztak magukkal az országba. Mivel a kínai újévet néhány héttel karácsony után tartják, az ottani keresztények számára az óév utolsó és az újév első hetei egy hosszú, ünnepi hangulattal telt időszakot jelentenek.

lichterkette-3834926_1280.jpg

Horvátországban, ahol az emberek 86 százaléka római katolikus, az advent az év egyik legfontosabb időszaka. Sok horvát számára a karácsonyi készülődés már az advent előtt, november 25-én Szent Katalin napjával elkezdődik. A fővárosban, Zágrábban decemberre minden az ünnepről szól: fából készült betlehemeket állítanak, a karácsonyi vásárokban kézműves ajándékokat árulnak, közben a levegőt megtölti a sült gesztenye és a forralt bor illata. Aki itt tölti a karácsony estét, az megkóstolhatja a hagyományos ünnepi ételeket: a "bakalar"-t, ami egy egytálétel mindössze tőkehalból burgonyából, a "sarema"-t, azaz a horvát töltött káposztát és desszertként a "fritule"-t, a likőrrel töltött kis fánkgolyókat.

Mexikóban az advent a december 16-24 közötti időszak, ilyenkor kerül sor a "Las Posadas" (magyarul szállás vagy menedék) elnevezésű, ünnepélyes ceremóniára. Ebben a 9 napban Mária és József útjáról emlékeznek meg, ahogy a Kisjézus születésének közeledtével menedéket kerestek. Ilyenkor szerte Mexikóban a gyerekek gyertyával a kezükben az utcára sereglenek, és egy angyalnak öltözött gyermek vezetésével bekopogtatnak a házakba bebocsátást kérve. Ezt az ünnepi énekekkel, bibliai történetekkel gazdagított szokást az Egyesült Államok és Latin-Amerika egyes részein is követik.

illuminated-1479168_1280.jpg

Lengyelországban az egyik legszebb adventi hagyomány a hajnali mise. A hívek ilyenkor még pirkadat előtt összegyűlnek a templomban, hogy áldást kérjenek a közelgő új napra. Sehol máshol nem tartják ilyen ünnepélyes áhitattal ezt a szertartást. Az emberek gyertyákat és fáklyákat visznek magukkal, amiket a mise alatt bizonyos időpontokban meggyújtanak, fokozatosan eloszlatva így a sötétséget. Az egész eseménynek valami nagyon különleges, meghitt hangulatot ad, hogy sötétben kezdődik, aztán a gyertyák lassan felgyulladnak az oltár körül, egyre több világosságot adva a résztvevőknek. A lengyelek már a XII. század óta így hangolódnak rá az ünnepre, a mai napig tartják ezt a hagyományt szerte az országban.

A svájci falvakban és kisvárosokban a helyiek kiválasztanak 24 otthont, vagy üzletet, melynek az ablakait vagy kirakatait karácsonyi díszbe öltöztetik. Advent minden napján alig várják az emberek, hogy eljöjjön a pillanat, amikor éjjelente, egy meghatározott időpontban ezeket a kirakatokat leleplezik, és ők megcsodálhatják az ünnepi díszeket. Eközben, ha már így együtt vannak esznek, isznak, beszélgetnek és együtt hangolódnak a közelgő ünnepre. Az adventi kirakatok pedig egészen vízkeresztig díszítik az utcákat, karácsonyi hangulatba hozva az arra járókat.

chanel_advent1.jpg

És mit tehetsz te, hogy a rohanásban is megtaláld azokat a pillanatokat, amik segítenek kikapcsolni és átélni az ünnepi várakozást? Például sétáljatok egyet a pároddal a karácsonyi vásárban! Ezeket a helyeket ellepik a jellegzetes karácsonyi fények és illatok, és miközben forralt bort kortyolgattok, megbeszélhetitek, hogy mi legyen az ünnepi menü. Vagy szerezzétek be a maradék ajándékokat, hiszen a szép kézműves termékeket a tinik ugyanúgy imádják, mint a nagymamák. Otthon találjátok ki a gyerekekkel, milyen dalt fogtok énekelni a Jézuskának a karácsonyfa mellett, hallgassatok együtt karácsonyi dalokat, sőt, tarthattok főpróbát is! Csináljatok együtt díszeket a fára, az ősszel gyűjtött tobozt és gesztenyét szuperül fel lehet erre használni! Készíthetsz gasztroajándékot is - mondjuk azt a két, vaníliából készülő ínyencséget, amit már korábban is mutattam -, biztos van olyan a családban, vagy a barátok között, aki örülne neki! A gyerekeket is bevonhatod a főzőcskézésbe, mézeskalácsot sütni annyira egyszerű, hogy abban az egész picik is tudnak segíteni.

Aztán ahogy közeleg a szenteste, benned is biztosan felidéződnek a régi karácsonyok emlékei. Az ízek és az illatok segítenek ebben, nálam a csillagszóró, a fenyő, a sülő bejgli illata, és halványan anya féltve őrzött Chanel No5-ja, amit csak egészen kivételes alkalmakkor fújt magára. De ez lehet mindenkinél más és más, ha megtalálod a saját illataidat, amik visszarepítenek gyerekkori emlékeidhez, akkor tudod igazán újra a régi fényében látni a karácsonyt. Ez pedig segít megteremteni magadban és körülötted azt a békét, amivel át tudod vészelni a nehezebb pillanatokat is az ünnepek előtt és alatt. Örömteli készülődést, áldott karácsonyt kívánok mindenkinek!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://beautysecrets.blog.hu/api/trackback/id/tr7614474462

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TamásD 2018.12.15. 20:34:00

ez a kínai lakosságszám hogy jött ki? ez alapján Kínában 28 millióan laknának csak :)
süti beállítások módosítása